Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu’na Göre Bankacılık Sektörü Krizi Metal Alım Satımını Etkiliyor

29 Mart 2023

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu'na (UGDB) göre, Birleşik Krallık demir dışı metal alım satımcılarının, en son bankacılık krizinin tonajlarını azalttığını bildirmesiyle gündemdeki kriz piyasanın güven ortamını zayıflatıyor.

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu (UGDB), 900'den fazla firmanın doğrudan üyeliği ile birlikte 68 ülkeden 37 ulusal derneği bünyesinde barındırarak yerküre çapında 30.000'den fazla firmayı temsil eden tek küresel geri dönüşüm endüstrisi federasyonudur. UGDB üyeleri, hammadde ediniminde yerküre liderleri olup sürdürülebilir ekonomik kalkınma için temel dayanaktırlar.

Geri dönüşüm endüstrisinin çıkarlarını uluslararası ölçekte destekleyen ilk federasyon olma özelliği taşıyan UGDB, 23 Mart 2023 yayınlanmış olan raporunda Credit Suisse Bankası’nı acil kurtarma paketi ile diğer ticari bankacılık şoklarının "belirsizliğin, metal dönüşüm sektörünün arkadaşı olmaktan çok uzakta olduğunu bir kez daha kanıtladığını" belirtti.

UGDB, "Tüketici tutumu giderek daha korumacı duruma gelirken emtia piyasalarında kaygının daha belirgin olması nedeniyle birçok metalin fiyatı önemli ölçüde etkilendi." açıklamasında bulundu.

UGDB ayrıca, "İngiltere merkezli üyelerin gözlemlediği üzere devamlı müşteriler daha az tonaj siparişi veriyor ya da metal üretim firmalarına müşteri ziyaretlerini azaltıyor." diye de ekledi.

Bunların yanısıra rapor, UGDB’nin Birleşik Krallık'ta sözü edilen sıkıntılı durum olmasa metal üretecek olan çok sayıda girişimin, yükselen işçilik maliyetleri, yükselen enerji fiyatları, yükselen yakıt ile hammadde fiyatları nedeniyle ertelenmekte olduğunu ya da yavaşlatıldığını gözlemlediğini de ortaya koydu.

UGDB raporundan bir alıntıda, "Almanya'da konut yapımı geriliyor, alüminyum külçe fiyatları düşüyor, bakır fiyat indirimleri artıyor, dolayısıyla bu gelişmelerin tümü metal kıtlığına katkıda bulunuyor. Son zamanlardaki soğuk hava ile geç gelen kar nedeniyle, İskandinav ülkelerinin metal piyasaları da ne yazık ki durgun, aynı zamanda sessizlik egemen durumda." denilmekte.

ABD'de hurda alüminyum istemi geçen yılın sonundan bu yana aynı kalırken alüminyum fabrikalarında birçok hurda alüminyum hala kenarda bekliyor. Bununla birlikte güçlü dışsatım istemi nedeniyle ABD'de ikincil alüminyum fiyatları yükselirken, bakır fiyat dengeleri sağlıklı iç pazar siparişleri ile dışsatım siparişleri görmekte.

Kaynak: alcircle
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü