Verimlilik Artışı ve Daha Sürdürülebilir Bir Tarım İçin Dijital Tarım

10 Ekim 2019

Dünya çapında yeterli gıda ve kaliteli diyetlere olan talep, tarımsal üretimde sürekli dönüşüm anlamına gelecektir. Sürdürülebilir üretim yalnızca ekonomiyi yöneterek değil, aynı zamanda çevresel verimliliği en aza indirmek için toprak verimliliği, toprak erozyonu, su kullanımı, arazi kullanımı ve bitki koruma kimyasalları gibi faktörlerle de sağlanacaktır. Dijital tarım, bu hedeflere ulaşmada ümit verici bir teknoloji olarak ortaya çıkmıştır.
 
Dijital tarım teknolojilerinin yükselişi çiftçiler için zengin bir veri hazinesi açmıştır. Uzaktan sensörler, uydu ve dronlar ile bitki sağlığını, toprak koşullarını, sıcaklığı, azot kullanımını ve daha fazlasını izleyebilmektedir. Yapay zekaya dayalı araçlar, bu çok büyük miktarda veriyi yüksek hızlarda analiz edebilir; kritik, zamanında ve saha içi kararlar vermelerine yardımcı olarak çiftçilere geri döndürebilir.
 
Sayısız fırsatı göz önüne alındığında, dijital tarımın AB'nin kilit stratejik önceliği olma çağrısı var. Şimdi doğru rotayı belirlemek, AB'ye büyümenin yararına, rekabetçi bir sektöre ve daha sürdürülebilir bir çiftçilik yolu için süreci şekillendirme fırsatı veriyor. Ancak, dijital tarımın tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için, AB'nin geleceğe yönelik bir düzenleme ortamı yaratması ve doğru politika teşvikleri oluşturması gerekiyor.
 
Euractiv, Bayer'in desteğiyle, tarımın dijital dönüşümü hakkında daha fazla bilgi edinmek ve tecrübe etmek için Belçika’da etkinlik düzenledi.
 
Kaynak: Euractiv web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü