Yeşil Çelik Üretimine Yönelik Tartışmalar Sürüyor

28 Mart 2024

Çeliğin karbondan arındırılmasının, yatırım ve tüketimde değişime yol açan fiyat teşvikleriyle birlikte düzenleme olmadan gerçekleşmesinin çok zor olduğu belirtiliyor.

Yeşil çelik üretimine geçişle ilgili tartışmalarda belirleyici faktörler geleneksel yöntemlere göre oluşacak maliyetler ve yöntem değişikliğinin yaygınlaşması olarak ifade ediliyor. Bu nedenle yeşil çeliğe geçişi sağlamanın tek yolunun muhtemelen karbon vergileri veya sınırda karbon düzenlemeleri gibi fiyat sinyallerinin olduğu vurgulanıyor.

Ancak çelik için küresel bir karbon fiyatlandırma sistemi üzerinde anlaşmaya varmanın olası olmadığı çünkü özellikle Asya'da gelişmekte olan ülkelerin muhtemelen ürettikleri çelik için ek ödemeden kaçınmayı tercih edecekleri belirtiliyor. Çelik üretimi, küresel karbon emisyonlarının yaklaşık %8'ini ve sanayiden kaynaklanan emisyonların yaklaşık %30'unu oluştururken sektör, demir cevherini çeliğe dönüştürmek için gereken ısı ve karbonun temel kaynağı olan kok kömürünün de ana tüketicisi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü