Filistin’in ilk güneş enerjisi santrali elektrik üretmeye hazırlanıyor.

23 Mayıs 2019

Filistin'in ilk güneş enerjisi santrali, 7.5 megawatt (MW) elektrik üretmeye hazırlanıyor.

Filistin'de Nuwimeh'in doğusundaki çölde 100 dönümlük bir arsa üzerine kurulan ve Filistin'de bugüne kadarki en büyük güneş enerjisi parkı olan Noor (ışık) Jericho Photovoltaic (PV) Güneş Parkı, Filistin Yatırım Fonu (PIF)’nun bir şirketi olan Massader tarafından 10 milyon dolar maliyetle kuruldu. PIF Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Mustafa, sekiz yılda tamamlandığında, güneş enerjisinden 200 MW elektrik üretecek ve Filistin’in enerji ihtiyacının yüzde 17’sine eşdeğer olacak olan büyük Noor Filistin projesinin sadece bir kısmı olduğunu söyledi.

PIF, Noor Filistin güneş programı da dahil olmak üzere geleneksel ve yenilenebilir enerji ve sanayi bölgelerinde bir dizi mega yatırım projesine öncülük ederek yatırım portföyünü doğal kaynaklara ve altyapıya yönlendirmek için Massader'ı kurdu.
Noor Filistin güneş programına yatırım önümüzdeki sekiz yıl içinde güneş enerjisinden üretilen elektrik 200 MW hedef kapasitesi ile 200 milyon $ ulaşması bekleniyor.

Bu program üç güneş parkının kurulmasını içeriyor: 4 MW kapasiteli en büyük Noor Jericho ve 4 MW kapasiteli çok daha küçük Noor Tubas güneş parkı ve 5 MW kapasiteli Noor Jenin projesi.

Filistin genelinde 500 devlet okulunun çatılarına binlerce güneş panelinin kurulmasının yanı sıra, bu programda üretilecek en büyük güç olan 35 MW üretmek.

Noor Jericho Solar Park ile ilgili çalışmalar altı ay önce yerel Filistinli müteahhit firmalar tarafından başlatıldı ve bir enerji danışma şirketi olan Ürdün merkezli E-RES tarafından denetlendi. Çalışmaların Haziran ayında tamamlanması bekleniyor. İki istasyonda kurulan 20.000 güneş panelinden (bir 4000 panel ve diğer 3500 panel) üretilecek olan güç, Kudüs’e elektrik sağlayan Kudüs merkezli Filistinli elektrik şirketi, Kudüs Bölgesi Elektrik Şirketi (JDECO) tarafından Ramallah, Bethlehem ve Jericho ve bölgedeki köy ve kasabalara dağıtılacak.
PIF, üretilen elektriğin JDECO güç ağı üzerinden bağlanması ve dağıtılması için JDECO ile bir anlaşma imzaladı. Bununla birlikte, güneş panellerinden üretilen gücün nihai faydalanıcıları, JDECO’nun faaliyet alanı dahilindeki ticari ve kamu hizmeti kuruluşları olacaktır.

Noor Jericho'nun tedarikinde 7.5 MW'lık güç zaten üç Filistinli şirket tarafından satın alındı - Ramallah'ın yeni Rihan banliyösündeki Istishari Hastanesi ve Ramallah merkezli Birzeit Pharmaceutical Company ve The National Bank.

PIF Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Mustafa’ya göre, güneş parklarından üretilen güç, Filistin'e İsrail gücüne olan bağımlılığını azaltacak ve Filistin'e her yıl 1000 MW'lık güç ihtiyacının yüzde 98'ini sağlayacak.

Noor Jericho Solar Park'ın, elektrik ithalatını yılda yaklaşık 1.25 milyon dolar azaltması bekleniyor. 25 yıllık park ömrü boyunca, tahmini toplam 31 milyon dolara ulaşması beklenen elektrik üretimi, yıllık 36000 evin tüketim ihtiyacını karşılamak için yeterli olacaktır.
Filistin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine doğru ilerledikçe, gelecekte ihtiyaçlarının çoğunu karşılamak ve yabancı kaynaklardan enerjiye bağımlılığı azaltmak için yeterli güç üretmesi, aynı zamanda genel enerji faturasını düşürmesi beklenmektedir.
 
Kaynak: Wafa News & Info Agency
Yayınlayan: Kudus Ticaret Ataşeliği