İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 17.01.2019

17 Ocak 2019

İran Ekonomi ve Ticaret Haberleri – 17.01.2019

  • İran Merkez Bankası Nisan ayında yasaklamış olduğu ülke içindeki yerleşik kişi ve kurumların kripto parayla ilgili işlemlerini ABD yaptırımlarının uygulamaya geçmesiyle cesaretlendirmeye yönelik adımlar atıyor. Halen İran, Rusya ve Venezuela tarafından devlet destekli kripto paralar hayata geçirilmeye çalışıyor.
  • İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi: “SPV mekanizmasının uygulamaya geçirilmesi için AB tarafından belirlenmiş bir tarih henüz yok.”
  • Kum kentinde seminer düzenleyen bir grup din adamı Anayasayı Koruma Konseyi Başkanı Sadeq Larijani’ye mektup yazarak İran’ın FATF’e katılmasını öngören düzenlemelerin kabul edilmemesini istedi. OECD bünyesinde çokuluslu bir şekilde yapılanmış olan FATF, uluslararası bankacılık sistemine standartları belirleyen bir oluşum şeklinde çalışıyor. İran’ın FATF’e girmesi için Terörizmle Mücadele ve Kara Para Aklamanının Önlenmesi gibi standartları kabul etmesi gerekiyor. Bu durumun İran’ın bölgedeki etkisini azaltacağından çekinen İran’daki muhafazakar kesim, FATF’e karşı çıkıyor. Reformcu kanat ise, ülkenin daha fazla yatırımcı çekebilmesi ve dışa açılabilmesi için FATF’e katılımın şart olduğunu savunuyor. Halen FATF’in gri listesinde bulunan İran, şubat ayı sonuna kadar gerekli düzenlemeleri yapmazsa, FATF’in kara listesine girecek ve bu durum İran’ı uluslararası bankacılık sisteminden daha da yalıtılmış hale getirecek.
  • İsviçre Hükümeti, İran-İsviçre Ortak Ekonomik Komitesine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Toplantıda ikili ticaret ile gıda ve ilaç sektörlerindeki ödeme sistemlerinin ele alınması planlanıyor. İsviçre’nin gıda ve ilaç şirketleriyle İran’ın bu sektörlerdeki en önemli ortaklarından birisi.
  • İran’daki devlet şirketlerinin 2018 yılında 924 milyon dolarlık payı özel sektöre devredildi. 2019 yılında bu rakamın 1,19 milyar dolar olması öngörülüyor. İran Devletinin bu yılki bütçesi 405 milyar ve bunun 290 milyar dolarını sayısı 377 olan devlet şirketlerinin bütçesi oluşturuyor.
  • İran’daki yenilenebilir enerji kapasitesi geçtiğimiz yıl içinde %96 artarak 677 MW’dan 1.141 MW’a çıktı.
  • Hindistan’ın İran’a soya fasülyesi satışı 22.910 ton’dan 450 bin tona çıktı. ABD’den petrol alımı için istisna alabilen ülkelerden birisi olan Hindistan’ın İran’dan aldığı petrolün parasını rupi’yle ödemeye başlaması bu artıştaki ana etken olarak gösteriliyor.
  • Ulusal İran Petrol Ürünleri Dağıtıcıları Şirketi (NIOPDC): “İran’da 40 yeni CNG dolum istasyonu faaliyet geçecek ve toplam istasyon sayısı 2.489 olacak.”