İran ile Brezilya Arasında Helal Gıda Sistemi Kuruldu

17 Şubat 2020

Tarım Bakanlığındaki İran Dini Lideri Temsilcisi Hüccetül İslam Seyit Rıza Tagavi, İran’ın Brezilya’dan ithal edeceği gıda maddelerine ilişkin Helal Sisteminin kurulduğunu ve dini kesimin online denetimiyle birlikte gerekli izinlerin alınmasının 24 saate düştüğünü belirtmiştir.

Rıza Tagavi devamla gıdaların dini usullere uygun olarak piyasaya arz edilmesinin dikkat edilmesi gereken konulardan olduğunu açıklayarak helal sisteminin uygulanması için Brezilya’daki mezbahaları online denetim yapılması amacıyla kamera sistemi kurulmasını zorunlu kıldıklarını ifade etmiştir.

Rıza Tagavi anılan sistemin İran ve Brezilya arasında ilk kez kurulduğunu ve ilerde Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Rusya, Avusturalya, Romanya, Hindistan, Paraguay ve Moğolistan gibi diğer ülkeler ile de kurulacağını ifade etmiştir.

Bundan önce izinlerin 1 ay sürdüğünü ancak şimdi 24 saat içersin de işlemlerin yapılacağını ve et ithalatına dair masrafların azalarak et fiyatlarının da 800.000 Riyal den 500.000 Riyale düşeceğini açıklamıştır.

Tarım Bakanlığındaki İran Dini Lideri Temsilcisi Ofisi Genel Müdürü Peyman Falsafi, helal gıda piyasasının 4 trilyon Dolar olduğunu ve bu piyasadan İran’ın payının sadece %1 olduğunu ve bu oranın artması gerektiğini ifade etmiştir.

Falsafi devamla dünyada 250 helal etiketi olduğunu ve Malezya ile Birleşik Arap Emirliklerinin en çok payı olan ülkeler arasında olduklarını ancak İran’da üretilen ürünlerin hepsinin helal olduğunu belirtmiştir.
 
Kaynak: IRNA Haber Ajansı, 10 Şubat 2020, https://www.irna.ir/news/83669019/, https://www.irna.ir/news/83669330/