İran ve ABD, Antep Fıstığı Piyasasında Kıyasıya Bir Rekabet İçinde

10 Aralık 2018

 

İran ve ABD, Antep Fıstığı Piyasasında Kıyasıya Bir Rekabet İçinde

 

 

İran Antepfıstığı Derneği Başkanı, İran ve ABD'nin küresel fıstık pazarında daha büyük bir pay elde etmek için sıkı rekabet içinde olduğunu söyledi.
 

Son yıllarda İran ve ABD'nin yıllık fıstık ihracatının sırasıyla 160.000 ton ve 200.000 tonda olduğunu belirten Mahmud Abtahi, ABD'nin son yıllarda küresel fıstık pazarından daha büyük bir pay almasına rağmen, İran'ın yüksek kaliteli ürününün daha fazla alıcı çekebildiğini söyledi.
 

İtalya, Yunanistan, Afganistan, Suriye ve Türkiye'nin de dünya fıstık pazarındaki ana oyuncular arasında olduğunu, ancak bunların hiçbirinin İran'la rekabet edemeyeceğini söyleyen Abtahi, "Türkiye’nin küresel antep fıstığı pazarında daha büyük bir pay elde etmek için fıstık hasadını yükseltmek istediğini" belirtti. 
 

Abtahi devamla, İran antep fıstığının küresel pazarda kilogram başına 10 ila 12 dolar arasında satıldığını söyledi.
 

Abtahi, İran'ın fıstık hasadının yaklaşık %80'ini ihraç ettiğini, yerel pazardaki ürünün fiyatının arz ve talebin yanı sıra küresel fiyat ile belirlendiğini kaydetti.

İran fıstık ihracatının 100 yıllık tarihine atıfta bulunan yetkili, antepfıstığının hemen hemen tüm ülkelere doğrudan ve dolaylı yollardan ihraç edildiğini dile getirdi 
 

Abtahi, kurutulmuş meyvelerin ülkenin en önemli petrol dışı ihraç maddeleri arasında yer aldığını, bunun içinde antepfıstığının payının %70 olduğunu yineledi. Abtahi ayrıca, her ülkenin kendi tercihleri ​​doğrultusunda antepfıstığı işlemesi ve paketlemesi nedeniyle, İran’ın antepfıstığını genellikle toplu olarak ihraç ettiğini, toplu ihraç etmenin bir diğer nedeninin de birçok ülkede paketlenmiş antepfıstığı gümrük vergilerinin yüksekliği olduğunu belirtti. 
 

Abtahi, İran'daki antep fıstığı üretiminde rekoltenin bu yıl düşük olduğunu, bunun nedeninin ise bahar aylarında gerçekleşen don olayından kaynaklandığını ifade etti. İran'da Mart 2018'e kadar yılda 230.000 ton antepfıstığı üretildiğini ve bu rakamın bu yıl 50.000 tonda kalmasının beklendiğini belirtti.
 

Abtahi son olarak, ülkede en fazla sayıda fıstık bahçesi bulunan iller olarak Kerman, Horasan Razavi ve Yazd'ı gösterdi.

 

Kaynak: http://www.iran-daily.com/News/235508.html