İran’ın Şişelenmiş Su İhracatı 3 Milyon Doları Aştı.

29 Kasım 2018

İran’ın Şişelenmiş Su İhracatı 3 Milyon Doları Aştı
 

İran Şişelenmiş Su Derneği Başkanı Peyman Forouhar, İran’ın sektördeki ihracatının 3 milyon doları aştığını, ana ihracat pazarlarının ise Irak, Afganistan ve Türkmenistan olduğunu belirtti.

İran’daki tüketici davranışlarına da değinen Forouhar, İran’da kişi başına yılda 15-16 litre şişelenmiş su tüketimi olduğunu, %3’lük bir kesimin şişelenmiş su tükettiğini, Türkiye ve diğer Körfez ülkelerinde bu oranın 150 litre civarında olduğunu, İran’ın diğer ülkelere göre oldukça az su tükettiğini, bunun nedeninin ise İran’ın şebeke suyunun oldukça iyi durumda ve ülkenin %95’ine erişilebilir durumda olmasından kaynaklandığını belirtti. Forouhar ayrıca, İran’daki mineral su kaynaklarının oldukça çeşitli ve iyi durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

Fiyatlara ilişkin de bir değerlendirmede bulunan Forouhar, 1,5 lt.lik şişelenmiş suyun yarım dolardan az bir fiyata satıldığını, Avrupa’da bu rakamın 1,5 dolar olduğunu ifade etti.

Sektördeki sorunlara da değinen Forouhar, paketleme için hammaddeye erişimde sıkıntıların en önemli sorunlar olduğunu, hammadde fiyatlarının yüksek seyretmesinin sektörü kısıtladığını belirtti.
 

Kaynak: http://www.iran-daily.com/News/234891.html?catid=3&title=Bottled-water-exports-fetch-Iran--3m