"İmalat Sanayi, Emilia-Romanga Bölgesi Lokomotiv."

15 Ocak 2019
Daha fazla sanayi daha fazla refah yaratıyor. Nitekim, kişi başına düşen katma değer verileri bunu doğruluyor: İmalat sanayinde kaydedilen mutlak değer artışı,  genel refah düzeyini de arttırıyor. İtalyan İstatistik Enstitüsü (ISTAT) tarafından güncellenen (2016) verilere göre, toplam  katma değerin  ulusal ortalaması kişi başına 25 bin Avro’dur. Ulusal bazda hesaplanan bu ortalama rakam, Milano (kişi başına katma değer 42 bin Avro)  ile Agrigento (kişi başına katma değer 13.200)  arasındaki farkı da ortaya koymamaktadır. 
 
Kişi başına düşen imalat sanayi katma değer verilerine göre, Modena şehri (toplam katma değer 12 bin Avro)  ilk sırada yer almaktadır. Diğer yandan, Vicenza, Reggio Emilia ve Parma şehirleri ise kişi başına düşen katma değerin 10 bin Avro’nun üzerinde olduğu diğer şehirlerdir.
 
Makina, deri işleme ve altın imalat sanayilerinin itici  gücü sayesinde Vicenza şehrinin kotasının %37 seviyesindedir. Oldukça geniş bir makina distributörlüğü ağına sahip olan Lecco şehri ise Vicenza şehrini takip etmektedir. 
 
Bölgesel bazda ise başarılı bir performans sergileyen Emilia Romagna bölgesi, Veneto bölgesinin hemen ardında yer almaktadır. ISTAT’a göre, ülke genelindeki veriler hala kriz öncesi seviyelerin altındadır ve  bu duruma sebep olarak Güney (Sicilya ve Kampanya başta olmak üzere) ve Orta İtalya (Lazio, Toskana ve Marche) bölgelerindeki “deficit” gösterilmektedir.
 
Kuzey İtalya bölgelerinde ise durum kriz önceki seviyelerin oldukça üzerindedir: Makina, sermaye malı, ambalaj, gıda, duvar karoları, mücevharat, hazır giyim ve şarap imalat sanayileri sayesinde, kuzey bölgelerinin yarattığı katma değer 7 milyar Avro’nun üzerine (2008 yılına göre daha yüksek) çıkmıştır. Kuzey Batı İtalya’daki Emilia-Romagna (+3,8 milyar Avro) ile Veneto (+1,9 milyar Avro) bölgeleri buna  önemli katkı sağlamıştır.   
 
Özetle, Kuzey ile Güney İtalya arasındaki fark büyümeye devam etmektedir. Kuzeyde sadece  Veneto ve Emilia-Romagna bölgeleri tarafından yaratılan katma değer, tüm Güney İtalya tarafından yaratılan katma değeri (31,6 milyar Avro) geçmektedir. Lombardiya bölgesi ise, sadece tek başına bunun iki katını üretmektedir.
 
Emilia-Romagna bölgesi, ülkede en fazla katma değer artışı kaydeden bölgedir. Adı geçen bölgenin makinadan gıdaya uzanan “karma” ve de “yatay”  biçimde gelişmiş olan bir  imalat sanayine sahip olması bunun en önemli sebebidir. Bunun yanı sıra, seramik sektöründe hali hazırda tedarikçiler ile  global markalar arasında mevcut işbirliği, otomotiv sektöründe (Ferrari, Maserati, Ducati ve Lombargini) daha da belirgindir. Emilia-Romagna bölgesinde imalat sanayinde yaratılan katma değer, İtalya ortalamasının 0,8 puan üzerindedir ve Kalabriya bölgesinin ise 6 katıdır. 

 
Kaynak: Il Sole 24 Ore, 02 Ocak 2019.