“Ticaret, Gümrük Vergileri ve Hazine Tahvilleri…Hükümet Çin Kampanyasında.”

27 Ağustos 2018

-Ticaret Savaşında “Güvenlik Alanını” Genişletmek İçin İkili Anlaşma –

“Spread” in 281 puan üzerine çıktığı, göçmenler ve tedbir paketi konularında AB ile gerilimin arttığı ve önümüzdeki Cuma günü Fitch derecelendirme kuruluşunun revizyon yapacağı bir esnada AB sınırları ötesindeki ilk resmi ziyaretini Çin’e gerçekleştirecek olan Ekonomi Bakanı Giovanni Tria, Shanghai şehrinde işadamları ile biraraya gelecek. Ekonomik çıkarların merkezi olan Çin’e gerçekleştirilecek resmi ziyaret fikri, Arjantin’deki G20 toplantısında iki ülke bakanının biraraya gelmesi vesilesiyle yeşermişti. 2018 yılı Ağustos ayı başında tarihleri ve programı belirlenen buluşma, İtalya açısından önemli bir risk arz eden gümrük vergisi uygulamasına dönüşün ortaya çıkaracağı etkiler sebebiyle  “güvenlik alanının” genişletilmesi konusunda ikili bir anlaşma yapılması için diyalog başlatılmasını  öngörüyor.

Mevduat ve Krediler Sandığı (Cassa Depositi e Prestiti /Cdp) Yönetim Kurulu Başkanı Fabrizio Palermo, Bakan Tria’ya Çin ziyaretinde eşlik edecek. Nitekim, ziyaret programında, İtalya’nın Çin’deki yatırımların geliştirilmesi için finansal ortaklar ile önemli ticari anlaşmalar imzalanması da yer alıyor.

Eski Ekonomi Bakanı Padoan imzasını taşıyan 2018 yılı Nisan ayı “Ekonomik ve Mali Belge” (DEF) kapsamında, dış ticarette ortaya çıkacak bir kesintinin GSYİH üzerinde 7-8 puanlık “negatif” bir etki yaratabileceği - İtalya’nın ekonomik açından katettiği yolu ortadan kaldırmak suretiyle- hususunda uyarılar yapılmaktaydı. Bu bağlamda, Çin ile “imtiyazlı” bir yolun açılması, gümrük vergilerinin yol açacağı etkilerden korunmak adına önemli  bir kalkan görevi görecektir.                                      

Geçtiğimiz yıl İtalya’nın ihracat artışında Çin’in (%+22), Rusya ve Brezilya’nın (%+19) önüne geçtiğine değinilen haberde, uzun yıllardan bu yana ilk defa olarak Çin’e yapılan ihracatın hacim bazında %5,4 oranında artış kaydettiği belirtilmektedir. 

Kaynak: Il Sole 24 Ore, 26 Ağustos 2018.

Yayımlayan:Roma Ticaret Müşavirliği