Karadağ büyük bir elektrik ihracatçısı olabilir

10 Ocak 2020

Karadağ Ticaret Odası (PKCG), denizaltı güç kablosu bağlantısının İtalya ile etkinleştirilmesinden sonra Karadağ'ın bölgesel bir enerji merkezi ve önemli bir elektrik ihracatçısı olabileceğine inanıldığını belirtti.

“Bu altyapı sayesinde ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimindeki artışla, büyük bir elektrik ihracatçısı olabiliriz,” denildi.

PKCG tarafından Batı Balkan pazarını Avrupa Birliği'ne bağlayan denizaltı güç kablosunun devreye alınmasının geçen yıl enerji sektöründeki ana gelişme olduğu belirtildi.
PKCG, "Kablo, Karadağ'ın enerji güvenliğine, daha fazla ağ verimliliği, gelir artışı, iletim sisteminde kayıp ve maliyetin azaltılmasına ve sonuç olarak daha sürdürülebilir bir entegre enerji pazarına önemli bir katkı sağlayacak," diye ifade etmiştir.

Ticaret Odası yetkilileri, Karadağ pazar talebinin son iki yılda ulusal güç kaynaklarından karşılanmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
PKCG, “Elektrik ihracatı, elektrik üretiminin planlanandan yüzde 1,5 daha düşük olmasına rağmen ithalatı aşıyor” diye belirtti.

PKCG, Krnovo ve Mozura rüzgar çiftlikleri ile ilgili deneyimlerin Gvozd ve Brajici'de yeni rüzgar parkları geliştirme planlarını desteklediğini söylüyor.

Ticaret Odası'na göre, Karadağ'da yeni bir güneş enerjisi değerlendirme çalışması hazırlamak ve güneş ve rüzgar enerjisinin genel sistem içindeki payının yanı sıra ulusal iletim ve dağıtım tesislerinin verimliliğini arttırmak gerekiyor.

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği