Karadağ ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının genişletilmesine ilişkin müzakereler tamamlanmıştır

05 Aralık 2018

Karadağ ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının genişletilmesine ilişkin müzakereler, tarım ürünlerinde karşılıklı ticaretinin ek liberalizasyonu konusunda protokoller parafe edildikten sonra tamamlanmıştır.

 

Protokoller Pazartesi günü Karadağ Ekonomi Bakanlığı'nda imzalanmış olup, söz konusu müzakereler resmi olarak sona ermiştir.

 

Protokolün konusu, tarım ürünlerinin karşılıklı ticaretinin ek liberalleşmesi ve hizmetler konusunda pazara giriş olmuştur.

 

Karadağ Hükümeti, mevcut anlaşmanın tarım ürünlerindeki ticarette yüksek bir liberalleşmeye izin verdiğini, 1 sayılı Protokolde yapılan değişikliklerle ek liberalleşmenin kabul edildiğini belirtmektedir.

 

Anlaşmanın değiştirilmesiyle ilgili istişareler Aralık 2017'de başlamıştır.

 

Hizmet pazarına erişim konusunda, Protokol III’te hizmet ticareti ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

 

Bu Protokolün, ana metne ek olarak, bu alanlardaki iki ülke arasındaki ilişkileri daha kesin olarak tanımlayan telekomünikasyon, finansal hizmetler, film ve TV dizilerinin ortak yapımı, elektronik ticaret ve işçilerin serbest dolaşımı ile ilgili bölümleri içermektedir.

 

Protokol III'ün ayrılmaz bir parçası olan Ek sözleşmesi (Aneks 1) ile, Türkiye ve Karadağ için “Hizmetlerde belirli yükümlülüklerin listesi” kapsamında her iki tarafın da 12 hizmet sektöründeki pazarın dışa açıklığı seviyesi tanımlanmıştır.

 

Protokoller, iki ülkenin ticaret ilişkilerinin güçlendirilmesi ve  Türkiye Karadağ yatırımlarının artırılmasında katkıda bulunacaktır.

 

Diğer taraftan, tarım ürünlerinin karşılıklı ticaretini güçlendirmek için yeni fırsatlar yaratılmış olup, bu sayede hem Karadağlı üreticilere hem de Türk üreticilere daha elverişli bir pazar erişimi sağlanmıştır.

 

Kaynak: Karadağ Ekonomi Bakanlığı http://www.mek.gov.me/vijesti/194373/Zavrseni-pregovori-o-prosirenju-Sporazuma-o-slobodnoj-trgovini-izmedu-Crne-Gore-i-Turske.html

Yayımlayan: Podgorica Ticaret Müşavirliği