Karadağ: Karadağ Merkez Bankası (CBCG) tarafından yeni bir analiz yapıldı

02 Nisan 2020

Karadağ Merkez Bankası (CBCG), Karadağ'da faaliyet gösteren tüm bankalar tarafından sunulan verilere dayanarak Koronavirüsün finansal sistemdeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik geçici önlemlerin kararı üzerine bir analiz hazırlamıştır.

 

Söz konusu analiz Karadağ’daki bankalar tarafından sağlanan ön verilere dayanarak yapılmış ve aşağıdaki gibi sonuçları göstermiştir:

 

22 Mart 2020 ile 31 Mart 2020 tarihleri arasında moratoryumun kullanımına ilişkin yaklaşık 61.434 kişi başvuruda bulunmuştur.

 

Moratoryuma bağlı olan toplam kredilerin miktarı 1.23 milyar Avro olup sistemdeki  toplam kredilerin % 44'ünü kapsamaktadır.

 

Toplam moratoryum başvuru sayısından 57.793 başvuru (toplam başvuru sayısının % 94'ü) gerçek kişilere, 3.641 ise tüzel kişilere aittir.

 

Moratoryumuna yönelik başvuruda bulunan  gerçek kişilere verilen kredilerin değeri  698,67 milyon Avro tutarındadır.

 

Diğer taraftan, Karadağ bankalarının kredi kullanıcıları olan tüzel kişilerin yaklaşık % 73,4'ü veya neredeyse dörtte üçü moratoryum hakkını kullanacaktır.

 

Toplam 4964 tüzel kişilerden 3641'i moratoryum hakkını kullanmak istediği belirtilmiştir.

Sürecinin devamında  söz konusu moratoryum, bankaların alacaklarının yarısını kapsayacağı öngörülmektedir.

 

Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği

 

Kaynak : https://www.cbcg.me/me/javnost-rada/aktuelno/saopstenja/dosadasnji-efekti-implementacije-odluke-o-privremenim-mjerama-za-ublazavanje-negativnih-uticaja-novog-koronavirusa-na-finansijski-sistem?id=1713