Karadağ Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı : Tarım Bütçesi 2019

29 Ocak 2019

Karadağ Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı tarafından, 2019 yılı Tarım bütçesinin değeri 52,4 milyon Avro olup, 2018 yılına göre % 12,4 milyon (veya % 31) daha yüksek olduğu belirtildi.

Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Tarım Bakanı Milutin Simović, tarımın daha dinamik bir şekilde geliştirilmesi amacıyla daha fazla fon ve hibe programı sağlanacağını ifade etti.

Rvaši'de gerçekleşen 2019 Tarım bütçesinin sunumunda Sn. Simoviç, 2019 yılının Tarım bütçesinin hem Avrupa'dan hem de yerel kaynaklardan olduğunu değerlendirmiştir.

Karadağ Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Simović'e göre, Tarım bütçe fonlarının kullanımının en üst düzeye çıkarılması adına arsa sahipleri, girişimciler ve yerel topluluklarla doğrudan iletişim kurularak destek fonları sunulacaktır.

Sn. Simoviç, böyle bir yaklaşımın Karadağ Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı'ndaki ve yetkili idarelerdeki çalışanlar için özel bir yükümlülük ve özel bir sorumluluk olacağını ifade etti.

Tarım bütçesi tarafından belirlenen destek alanları ise tarım, balıkçılık ve işletme programlarıdır. Toplam 58 önlem tanımlanmıştır.

Sn. Simoviçe göre, 2019 yılı Tarım bütçesi, 2018 yılı Tarım bütçesine ilişkin önlemlerin uygulanmasının bir analizine dayanılarak kullanıcılar, uygulama hizmetlerinin öneri ve gözlemleri, üretici derneklerinin önerileri, işlemciler ve yerel idareler, mali imkanlar ve tarım politikalarına uygun olarak kabul edilmiştir.

Karadağ Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Simoviç, Tarım bütçesinin, küçük çiftliklerin katılımıyla hem hayvancılık hem de bitki üretiminde geniş bir yelpazede devam edeceğini belirtti.

Sn. Simoviç ayrıca, 2019 yılının hem işleme sektöründe hem de birincil üretimde en büyük yatırım yılı olacağının, bu ebeple 21,5 milyon Euro'luk uygulama belirlendiğinin altını çizdi.

Bu sene işleme ve birincil üretim konusunda yeni IPARD çağrılarının olacağı ve ayrıca  genç çiftçilerin desteklenmesi adına tarla başına 10 bin Euro'luk hibe belirlendiği ifade edildi. 

 

Kaynak : Total Montenegro News (https://www.total-montenegro-news.com/politics/3167-agro-budget-2019)

 

Yayımlayan : Podgoritsa Ticaret Müşavirliği