Karadağ’da doğrudan yabancı yatırımların (DYY) toplam çıkışı 119,6 milyon Avro olarak gerçekleşti

26 Ağustos 2020

Karadağ Merkez Bankası'nın (CBCG) ön istatistiklerine göre, cari yının ilk altı ayında toplam doğrudan yabancı yatırım girişi (DYY) 378,8 milyon Avro olurken, çıkışı 119,6 milyon Avro olarak gerçekleşmiştir.
 
En son CBCG Bülteni’ne göre, net doğrudan yabancı yatırımlar, yani giriş ve çıkış arasındaki fark, bir önceki yıla göre %14,1 artışla Haziran ayında 259,2 milyon Avro olarak gerçekleşmiştir.
 
Bültende, "Doğrudan yabancı yatırımın toplam girişi, ilgili döneme göre % 1,1 daha yüksek olup, bu da şirketler arası borç şeklinde girişin artmasının bir sonucu olduğu " ifade edilmiştir.
 
Karadağ’da yerleşik olanların yurt dışındaki yatırımları 13 milyon Avro olup, yerleşik olmayanlar tarafından Karadağ'da yatırılan paranın çekilmesi 106,6 milyon Avro olarak gerçekleşmiştir.
 
Mülkiyet yatırımlara ilişkin doğrudan yabancı yatırımların girişi 112,9 milyon Avro olup, toplam girişin %29,8’ini oluşturmaktadır. Söz konusu tutarı, 43,6 milyon Avro’luk gayrimenkul yatırımlara dayalı girişi ve 69,3 milyon Avro’luk şirketler ve bankalara yapılan yatırımların girişini oluşturmaktadır.

Şirketlerarası borç şeklindeki DYY girişi 247,8 milyon Avro olup, geçen yılın aynı dönemine göre %108,6,4 artış kaydedilmiştir.

Kaynak: Karadağ Haber Ajansı MİNA
Yayımlayan: Podgoritsa Ticaret Müşavirliği