Moldova Ulusal Enerji Düzenleme Ajansı Yenilebilir Enerji Kaynaklarından Üretilen Elektrik Enerjisi İçin Sabit Ücretleri ve Tavan Fiyatları Belirlemiştir

02 Mart 2020

Moldova Ulusal Enerji Düzenleme Ajansı (ANRE) yenilebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi için sabit ücretleri ve tavan fiyatları belirlemiştir. Söz konusu fiyatlar 2020 yılı içerisinde yenilebilir enerji kaynaklarından elektrik üreticisi statüsünü kazanan firmalar için gereçli olacaktır. Bu bağlamda, yeni fiyatlar;

  1. Fotovoltaik paneller – 1,88 MDL/kWh,
  2. Rüzgâr enerjisi sistemleri – 1,55 MDL/kWh,
  3. Hidroelektrik sistemler – 0,97 MDL/kWh,
  4. Biogaz kojenerasyon sistemleri – 1,84 MDL/kWh,
  5. Katı bioyakıt kojenerasyon sistemleri – 1,96 MDL/kWh,

olarak belirlenmiştir.

Bu kapsamda, Ulusal Enerji Düzenleme Ajansı (ANRE) firmaları yenilebilir enerji kaynaklarından üretim sistemlerine yatırım yapmaya davet etmektedir.

İlk önce, Moldova 2020 yılına kadar tükettiği enerjinin en az % 20’sini yenilebilir enerji kaynaklarından üretmeyi planlamıştır. Sonradan söz konusu gösterge % 17’ye düşürülmüştür.

Bugün itibarıyla, Moldova’nın elektrik enerjisi üretim kapasiteleri tüketimin ancak çeyreği kadar üretmeye imkân vermektedir.  İhtiyaç duyulan elektrik enerjisinin geriye kalanı Transdinyester Bölgesi’nden ve Ukrayna’dan ithal edilmektedir.

Kaynak: Infotag Haber Ajansı
Yayımlayan: Kişinev Ticaret Müşavirliği