Şili-Brezilya'dan Et İthalatı İlk Altı Ayda %93 Arttı

21 Ağustos 2018

Şili Tarım Bakanlığına bağlı, Tarım ve Hayvancılık Servisi ( Servicio Agricola y Ganadero-SAG), Brezilya’dan yapılan et ithalatının Ocak- Haziran arası dönemde 50 Bin Tona yükseldiğini açıkladı. Yapılan açıklamada, Brezilya’dan  yapılan et ithalatının, pazarın %49.1’ini temsil ettiği kaydedildi.

2017 yılında, Brezilya’dan yapılan et ithalatının,   26.163 ton seviyesinden, yaklaşık iki kat artarak  2018 yılın ilk altı ayında 50.613 ton olduğunu açıklayan SAG yetkilileri, Brezilya’dan sonra  en çok et ithalatının yapıldığı ülkeleri  Paraguay (32.134 ton)  ve Arjantin (14.515 ton) olarak açıklarken, yılın ilk  yarısı itibarıyla toplam et ithalatı bir önceki yıla göre %10.8 artışla, 103.019 tona yükseldi.

ODEPA  (Oficina  de Estudios  y Politicas Agrarias) yetkilileri ise et ithalatının 519 Milyon Dolara ulaştığını bildiriyor. Yetkililere göre, Brezilya’dan yapılan et ithalatındaki artışta, anılan ülkenin bu alanda Rusya pazarını büyük ölçüde  kaybetmesi de bir etmen.  Ayrıca, Brezilya’d aki devaluasyonun ithal mal fiyatlarını son derece rekabetçi bir seviyeye de getirdiğini belirten yetkililer,  halihazırda 54 Brezilyalı işletmenin Şili’ye et  ihraç etme konusunda  izne/yetkiye sahip olduğunu kaydediyor.

“La Corporacion de la Carne”  (Et Konseyi) Başkanı ve La Sociedad Agricola  y Ganadera de Osorno (Osorno Tarım ve Hayvancılık Birliği)  Başkan Yardımcısı  Sergio Willer, piyasada  satılan kırmızı etin %80’inin ithal olduğunu belirtti.

 

Yayımlayan: Santiago Ticaret Müşavirliği

Kaynak: El Mercurio