33. Asean Zirvesi Singapur Başkanlığında Gerçekleştirildi

16 Kasım 2018

33. Asean Zirvesi Singapur Başkanlığında Gerçekleştirildi

11-15 Kasım 2018 tarihleri arasında 33. Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi Singapur’un evsahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Söz konusu zirveye ASEAN üyesi ülkelerden üst düzey temsilciler, ASEAN ülkeleri için önemli ortakları olarak sayılan 8 ülke ile G-7 Başkanı Kanada, gelecek APEC Başkanı Şili ve Uluslararası Para Fonu’ndan üst düzey yetkililer de katılım sağlamıştır. Anılan zirve kapsamındaki toplantılara yaklaşık olarak 1.000 bölgesel üst düzey yetkili katılmıştır.
 
Dünyanın 6. büyük ekonomisi olarak gösterilen ASEAN’ın 2030 yılında ABD, Çin ve Avrupa Birliği’nden sonra en büyük 4. ekonomi olacağı tahmin edilmektedir. 630 milyonluk nüfusa sahip olan 10 üye ülkenin 2017 yılı hizmet ticareti toplam 703 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. Birlik 2011-2016 yılları arasında %5,1 oranında GSYİH büyüme hızına sahip olup, 2017 yılında 140 milyar ABD Doları tutarında uluslararası doğrudan yatırım çekmiştir.
 
33. ASEAN Zirvesi açılış konuşması Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong tarafından yapılmış olup, işletmelerin başka ülke pazarlarına açılabilmeleri için kendi pazarlarında da rekabetçiliği kabul etmeleri gerektiğinin altı çizilerek, ekonomik ve ticari serbestliğin, gümrük engelleri ve maliyetleri azaltmanın dünya ekonomisi için önemi vurgulanmıştır.
 
Zirve kapsamında ülkeler arası ikili görüşmelerin yanısıra tüm ASEAN liderlerinin katılım sağladığı ülkeler özelinde toplantılar gerçekleştirilmiş olup, bazı anlaşmalar ve protoller de imzalanmıştır.

  • 17. ASEAN Ekonomi Topluluğu (AEC) görüşmeleri çerçevesinde ASEAN E-Ticaret Anlaşması imzalanmıştır.
     
  • ASEAN Hizmet Ticareti Anlaşması zirve kapsamında yapılan toplantılar ile nihayetlendirilmiştir.
     
  • ASEAN Yatırım Anlaşmasını (ACIA) Tadil Eden 4. Protokol sonuçlandırılmıştır.
     
  • Çin-Singapur Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesine ilişkin metin taraflar arasında imzalanmıştır.
     
  • ASEAN-Avustralya-Yeni Zelanda Serbest Ticaret Anlaşması’na ilişkin ülkeler arası genel değerlendirme süreci tamamlanmıştır.
     
  • Singapur ve Kanada arasında siber güvenlik alanında 2 yıl süre ile işbirliği sunan Mutabakat Zaptı imzalanmıştır.
     
  • Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (Regional Comprehensive Economic Partnership - RCEP) çerçevesinde yapılan müzakerelerde son aşamaya gelinerek gelecek sene tamamlanması planlanmaktadır.

 
Söz konusu zirve Singapur’un 2018 yılı ASEAN başkanlığı kapsamında gerçekleştirdiği son zirve olup, kapanış töreninde 2019 yılı için başkanlık Tayland’a devredilmiştir.
 

 
Kaynak: The Straits Times
 
https://graphics.straitstimes.com/STI/STIMEDIA/Interactives/2018/11/asean-summit-2018-blog/index.html
 
Yayınlayan: Singapur Ticaret Müşavirliği