Gurbetçilere Suudi ''Yeşil Kart'', ancak bazı soruların cevaplanması gerekiyor

16 Mayıs 2019
Cidde

Suudi Arabistan’ın hükümeti Salı günü bu programı onayladı. “Yeşil kart”, gurbetçilerin yerel bir sponsora ihtiyaç duymadan S. Arabistan'da yaşamalarını ve çalışmalarını sağlar.Suudi Kabinesi, Suudi “yeşil kart” olarak bilinen Ayrıcalıklı Iqama oturma planına resmi onay verdi.Proje, gurbetçilerin kalıcı olarak ikamet etmelerine, mülklerine sahip olmalarına ve varlıklarını S. Arabistan'a yatırmalarına olanak sağlayacak. Başvuruya ilişkin ücretler, şartlar, prosedürler ve plana ilişkin düzenlemeleri belirlemek için 90 gün boyunca özel bir komiteye verilmiştir.

Proje, S. Arabistan’daki gurbetçiler tarafından memnuniyetle karşılandı.38 yaşındaki Portekizli lisanslı çocuk bakıcısı sağlayıcısı Lia Cidalia Da Graca Espiguinha, kararın “ülke için iyi” olduğunu söyledi.“Birçok insan burada çalışmak istiyor ve birçok insan ülkeyi daha iyi tanımak istiyor ve Suudi Arabistan'a gelmek istiyor; bu yüzden herkes için iyi olduğunu düşünüyorum ”dedi. “Gelmek isteyen ve ülke için iyi olan insanlar için iyidir, çünkü para getirecektir.”Bununla birlikte, Cidde merkezli 27 yaşında bir yazılım teknisyeni olan Yawar Hussein, nitelikli adayların tek bir kategoride gruplandırılmaması gerektiğine inanıyor.“Ailem 35 yıl önce Hindistan'dan geldi. Bu ülke için hayatlarının çoğunu feda ettiler. Kardeşlerimin hepsi burada doğdu. Hintçe'den daha çok Suudi hissettiğimi söyleyebilirim. Umarım bu "yeşil kart" iqama, Suudi Arabistan Krallığı olarak doğmuş ve yalnızca bir ülkede yaşamış olan gurbetçilerimiz için bazı istisnalar veya indirimler sunacaktır. ”Yemen'den 47 yaşında bir marka danışmanı olan Mohammed Abu Omar, kesin bir görüş oluşturmak için henüz erken olduğuna inanıyor, ancak yine de doğru yönde atılmış bir adım olduğuna inanıyor.“Bunun için uygun olup olmayacağına dair hiçbir ipucumuz olmadığı için hala erken olduğuna inanıyorum. Ayrıca, ücret meselesi var. Bu sadece büyük banka hesapları olanlara hitap edecek mi? Ama genel olarak, bu elbette harika bir haber. Bu onlarca yıl önce yapılmalıydı. İnşallah, bu harika ülkeye fayda sağlar, çünkü (göçmen) insanların sunacakları çok şey vardır ve katkıları büyük olacaktır. Bu nedenle, gördüğüm gibi, bu fırsat daha fazla yerel insanı işe almak için piyasayı açmalı, çünkü herkes kendi işine sahip olma şansına ve isteğine sahip olacak. Ancak bu emekçiler aslında İngiltere'den para gönderenlerin çoğunluğudur ve eğer bu (yeşil kart) onlara yiyecek sağlıyorsa, kesinlikle ülkeye geri yatırım yapmaya başlayacaklar. ”Birçok yabancı işçi, haberi memnuniyetle karşılamasına rağmen, Bangladeşli sürücü Ameen Udeen gibi bazıları karardan etkilenmeyeceklerini söylüyor.“Bu“ Ayrıcalıklı Iqama ”, bir ay SR2.000 (çoğu eve gönderdiğim) yapan Bangladeşli bir sürücü olarak benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Ücretlerin ne olacağını duymadım ama çok pahalı olacağını söylüyorlar. Bunu karşılayamayacağımdan eminim. Benim için bu yeni iqama bizim sürücüler, ev yardımcıları ve emekçiler için değildir. Elbette maaşımızın sağladığı faydaları karşılayamıyoruz ”dedi.

Suudi Shoura Konseyi, gurbetçilerin kalifikasyonu için “Ayrıcalıklı Iqama” için yeni bir oturma izni için oy kullandı, onlara Krallık'ta kalıcı olarak yaşama, çalışma ve mülk sahibi olma haklarını verdi.

İzin planının Suudi Arabistan'ın yatırımcıları çekmesini sağlayacağını, Ticaret ve Yatırım Bakanı Dr. Majid Al-Qassabi’nin dediği açıklandı.El Qassabi, planın dünyadaki konut uygulamalarına benzer olduğunu ve Suudi vatandaşların çıkarlarını korurken S. Arabistan’da yaşayanları çektiğini belirtti.

Suudi Arabistan Genel Yatırım Kurumu (SAGIA) valisi İbrahim Al Omar, şunları söyledi: “Amacımız, dünyanın dört bir yanındaki yenilikçilerin Suudi Arabistan'da yaşayıp çalışmasını sağlamak - ve bu reform bunu yaparken önemli bir rol oynayacak. Bu yatırımcılar ve girişimciler, özel sektörün büyümesini desteklemeye yardımcı olacak. ”“Paydaşların Suudi Arabistan'ın önemli uzun vadeli fırsatlar sunduğunu bilmeleri önemlidir” dedi. “Suudi Arabistan'da bir vakıf ve ağ kuracak, Suudi ekonomisinin gelecekteki gelişiminde rol oynayacak ve sunduğu büyüme fırsatlarından yararlanacak insanları çekmek istiyoruz.”
 
Kaynak: http://www.arabnews.com/node/1497666/saudi-arabia