Kral Selman Riyad'da 4 dev proje başlattı

21 Mart 2019
Riyad
 
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, dün başkent Riyad’da toplam 86 milyar riyal (23 milyar dolar) değerinde 4 dev projeyi hayata geçirdi.

Kral Selman Parkı Projesi, Yeşil Riyad Projesi, Spor Parkuru Projesi ve Riyad Sanat Projesi olarak belirlenen bu 4 projeyle Suudi Arabistan’da çeşitli alanlarda 70 bin yeni iş imkânı sağlanacak. 4 projenin ayrıca yerli ve yabancı yatırımcılara 50 milyar riyal değerinde (13.3 milyar dolar) konut, otel, ofis, eğitim, sağlık, spor, eğlence ve ticari tesisler gibi gelecek vaat eden yatırım fırsatları sunması bekleniyor.

Kral Selman dün, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’dan başkanlık ettiği “Büyük Projeler Komisyonu” tarafından yürütülen projelerin detaylarını dinledi. Dünyanın en büyük şehir parklarını kurarak Riyad'da kişi başına düşen yeşil alanı 16 katına çıkarmayı hedefleyen “Yeşil Riyad” projesinde başkent genelinde 7 buçuk milyondan fazla ağaç dikilmesi planlanıyor.

Riyad Sanat Projesi kapsamında ise müzeler, tiyatrolar, galeriler, sinemalar ve sanat akademileri kurularak, Suudi Arabistan’ın kültürel ve sanatsal yönlerinin tanıtılması, yerli ve yabancı sanatçıların eserleriyle Riyad’ın adeta bir açık hava sergisine dönüştürülmesi amaçlanıyor. Öte yandan Spor Parkuru Projesi ile şehrin doğusunu ve batısını birbirine bağlayan 135 kilometre uzunluğunda bir spor parkuru oluşturularak, halkı çeşitli sporlar yapmaya ve sağlıklı yaşam biçimlerini benimsemeye teşvik edilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında bisiklet yolu, binicilik yolu, yürüyüş parkurları, spor ve kültür merkezleri yer alıyor.

Dünyanın en büyük parkı

13.4 kilometrekarelik bir alan üzerine kurulması planlanan ve dünyanın en büyük şehir parkı olacak olan Kral Selman Parkı, Kral Selman Havaalanı’nda (eski Riyad Havaalanı) yer alıyor. Riyad'ın ortasında merkezi bir konuma sahip olan bu alan, oteller, ana caddeler ve önemli bağlantı yollarının yanı sıra Kral Abdulaziz Toplu Taşıma Projesi’yle de bağlantılı. Kral Selman Parkı, bahçeler, yeşil alanlar ve 9.3 milyon metrekareden fazla açık alanlar içeren çevresel, kültürel ve yatırım odaklı bir projedir. Projede, İslami usullere uygun bir park, dikey bahçeler, labirent tarzda peyzajlar, koruma altındaki kuşlar ve kelebeklerin yanı sıra toplam 7.5 kilometrelik patikalar, 800 bin metrekarelik “el-Vadi” alanı, fıskiyeler, süs havuzları, anıtlar ve sanatsal figürler yer alacak.

Parkta ayrıca içerisinde 2 bin 500 koltuklu 5 adet kapalı tiyatro salonu, 8 bin izleyici kapasiteli bir açık hava tiyatrosu, 3 sinema salonu, sanat akademileri ve enstitüleri ile çocukların yeteneklerinin gelişimine yönelik bir eğitim merkezi de bulunan 400 bin metrekarelik bir alan üzerinde “Kraliyet Sanat Kompleksi” kurulacak.

Yine park içerisinde Havacılık Müzesi, Astronomi ve Uzay Müzesi, Orman Müzesi, Bilim Müzesi, Mimari Müzesi ve Sanal Gerçeklik Müzesi gibi çeşitli kültürel tesisin yanı sıra 40 bin metrekarelik kutlamalar için kullanılabilecek bir alan bulunuyor.

Bununla birlikte aralarında golf sahası, spor kompleksi, sanal gerçeklik sahası, paraşütle atlama, balon turu merkezi, binicilik merkezi, koşu ve bisiklet parkuru gibi spor, sağlık ve eğlence tesisleri yer alıyor. Proje ayrıca 140 bin metrekarelik bir su parkı, bir aile eğlence merkezi, bir kule ve bir köprü ile çok sayıda dinlenme tesisini kapsıyor.

12 bin birimlik konut kompleksi, toplam 2 bin 300 odalık 16 otel, restoranlar ve kafelerin yer alacağı park içerisinde ulaşım, akıllı ve elektrikli araçlar ve bisikletlerle sağlanacak. Tüm olanaklar ve kamu hizmetlerinin de sunulacağı parkta, camiler, güvenlik merkezleri, sağlık ve eğitim tesisleri, sosyal merkezler, servis ve yaya yolları ile toplam 280 bin metrekarelik otopark alanları bulunuyor.

Spor Parkuru

Riyad’ın batısındaki Hanifa Vadisi ile doğusundaki es-Sali Vadisi’ni birbirine bağlayan 135 kilometre uzunluğundaki Spor Parkuru Projesi kapsamında 85 kilometre amatörler 135 kilometre ise profesyoneller için ayrılmış bisiklet yolu, 123 kilometrelik at binme yolu ve yürüyüş parkurları gibi spor, kültür ve çevre aktivitelerinin gerçekleştirilebileceği özel alanlar bulunuyor. Proje boyunca bisikletçiler ve yürüyüşçüler için çeşitli kafeler, dükkânlar, dinlenme tesisleri ve tuvaletlerin yanı sıra 3 buçuk milyon metrekarelik açık alan ve 120 bin yeni ağacın dikildiği yeşil alanlar yer alıyor. Atlar için özel alanlar ile bisikletler için ayrı istasyonların da yer aldığı parkurda kültürel ve sanatsal etkinliklerin gerçekleşeceği çeşitli merkezler, galeriler, kütüphaneler, stüdyolar ve gösteri alanları, sanat platformları, konferans salonları ve yatırım bölgeleri bulunuyor. Aynı zamanda çeşitli noktalarda su kanalları, fıskiyeler ve süs havuzlarının yanı sıra doğal tepeler şeklinde çok sayıda teras ve park ile sinema ve tiyatro kompleksi, açık hava sineması, konutlar, ofisler ve dükkânlar yer alıyor. Bununla birlikte 16 futbol sahası, 18 kapalı spor salonu, voleybol ve basketbol sahası, tenis kortu ve paten pistinin yanı sıra stadyumlar ve farklı branşlardaki sporlar için antrenman salonlarının bulunduğu bir “spor kulesi” yer alıyor. Proje ayrıca bitki yetiştirme ve koruma konusunda bilinçlendiren, tohum yetiştirme, tarım ürünleri ve organik gıda üretimini öğreten özel alanları kapsıyor. Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nın güneydoğusunda bulunan kumlu bölgede kum tepeleri sahası, profesyonel dağ ve çöl bisikleti pisti, binicilik merkezi, ziyaretçi merkezi, istasyonlar ve tuvaletler, kır oteli tesisleri, çeşitli yerleşim tesisleri, botanik bahçeleri de Spor Parkuru Projesi kapsamında bulunuyor.

Yeşil Riyad

Yeşil Riyad projesi, Riyad genelinde 7 milyondan fazla ağacın dikilmesiyle şuanda kentin kişi başına düşen yeşil alanını 16 kat artırarak 1.7 metrekareden 8 metrekareye çıkarmanın yanı sıra şuan yüzde 1.5 olan toplam yeşil alan oranını yüzde 9'a çıkararak 541 kilometrekareye yükseltmeyi hedefliyor.

Proje, 3 bin 330 bahçe, 43 büyük park, 9 bin cami, 6 bin okul, 64 üniversite, bin 670 devlet kurumu, 16 bin 400 kilometre uzunluğunda sokak ve yollar, 2 bin araçlık otopark alanları, bin 100 kilometre uzunluğunda “yeşil bir kemeri” kapsıyor.

Riyad iklimine uygun 72 çeşit ağacın dikileceği proje kapsamında çocukların gelişimini destekleyen alanlarda kamu ve özel bölgelerin ağaçlandırılması için farkındalık oluşturulmaya çalışılacak. Ağaçlandırmalar ayrıca karbondioksit oranında yüzde 3 ila 6’lık düşüş sağlayarak hava kalitesinin iyileştirilmesine ve şehir genelinde yaz aylarında sıcaklığın 1.5 ila 2 santigrat derece, ağaçlandırmanın yoğun olduğu yerlerde ise 8 santigrat dereceye kadar düşmesine katkıda bulunacak. Proje ayrıca şehir nüfusunu sağlıklı yaşama teşvik edecek, toplumun tüm kesimleri arasındaki sosyal iletişimi artıracak, şehirdeki yaşam kalitesi göstergelerini geliştirecek ve 2030 yılında şehrin ekonomisine 71 milyar riyallik (19 milyar dolar) katkı sağlayacak.

Riyad Sanat Projesi

Proje, yerli ve yabancı sanatçıların eserleri ve sanat ustaları aracılığıyla, dünyanın kamusal alandaki en büyük sanat projelerini oluşturmak için Riyad’ı geleneksel ve modernizmin harmanlandığı açık bir sanat galerisine dönüştürmeyi hedefliyor.

Şehirdeki yaratıcılık ruhunu harekete geçirecek olan proje Riyad’ı dünyanın dört bir yanından sanatla ilgilenen insanları çeken bir platform haline getirecek. Mahalleler, parklar, bahçeler, meydanlar, kamusal alanlar, toplu taşıma durakları, karayolu köprüleri, yaya geçitleri, şehir girişleri ve turistik bölgeleri kapsayan proje, kent meydanlarında ünlü sanatçılara sanat eserlerini sergileme imkânı sunacak.