NEOM Kurucu Konseyi, NEOM Körfezi'ni geliştiriyor

04 Şubat 2019

NEOM Kurucu Konseyi, Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı Kamu Yatırım Fonu (PIF) Yönetim Kurulu Başkanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz’in başkanlığında yapılan son toplantısında, NEOM’da geliştirilecek olan ilk nüfuslu bölge olan NEOM Körfezi bölgesine yönelik genel planın stratejik konseptini onayladı.

Konsey, 2019’un ilk çeyreğinde inşaat ve geliştirme çalışmalarının başlatılmasına yönelik araştırmaları tamamlamaya yöneldi. Yıl sonuyla birlikte bu rotada çok sayıda önemli ve hayati tesisin açılması bekleniyor. Ayrıca, mevcut NEOM havaalanının 2020’de NEOM Körfezi’nin ilk aşamasının tamamlanmasıyla düzenli uçuşlarla ticari bir havaalanına dönüşmesi bekleniyor.

NEOM Genel Müdürü Mühendis Nazmi en-Nasr konu hakkında şu açıklamaları yaptı: “2019 yılı, NEOM yolculuğunda bir dönüm noktası olacak. Şu an, umut verici ekonomik sektörler bulmak için dünyanın en iyi akıllarını çekecek bir platform olabilecek ve yeni bir yaşam ve çalışma konsepti sağlayacak olan NEOM Körfezi’ni hazırlamak için inşaat aşamalarına geçmeye hazırlanıyoruz.”

Nazmi en-Nasr konuşmasına şöyle devam etti: “NEOM Körfezi geliştirme stratejisi 4 temele dayanacak. Birincisi, aileler için ideal bir yaşam kalitesi ve deneyimi sağlamaktır. İkincisi ise hoş bir yaşam tarzı ve bir turizm ve eğlence sistemi yaratmaktır. Üçüncü ve dördüncü temeller ise, NEOM’un ekonomik hedeflerine ulaşmak için inovasyon ve yaratıcılık merkezlerinin desteğini temsil ediyor.”

İnovasyon merkezlerinin medya ve sağlık gibi çeşitli sektörlerde bilgiye dayalı ekonomiyi desteklediklerini, yaratıcılık merkezlerinin ise NEOM’a özel bir kimlik oluşturmak için sanatı tüm yönleriyle desteklediklerini vurguladı. Bu dört temelin, farklı projelerin geliştirilmesindeki bütün çalışmalara yansıyacağına ve sürdürülebilirliğin temel özellik olacağına dikkat çekti.

Dünyadaki ilk NEOM penceresi olan NEOM Körfezi, saf beyaz kumsallara ve ılıman bir iklime, Kamu Yatırım Fonu’nun 500 milyar dolardan fazla yatırımına ve yerli ve uluslararası yatırımcılara sahip çekici bir yatırım ortamına sahip.

NEOM’un insanlığın karşılaştığı zorluklara yenilikçi çözümler bulmaya yönelik hedefleri doğrultusunda, NEOM Körfezi projesi, dünyada türünün ilki olan eşsiz bir gelecek hedefi oluşturmak amacıyla, en önemlisi insan sağlığını ve refahını geliştirmek için ideal bir çevre oluşturmak olan sürdürülebilir çözümler sağlamak, iş ortamı zorluklarına çözüm bulmak, yeni nesil mobilite teknolojileri sağlamak,  hayatın çeşitli yönlerinde güncel dijital bilimler uygulamak, akıllı mimari sistem ve gelişmiş altyapı ve  üzere tasarlanmıştır.

Bölge birinci sınıf çevre dostu bir proje olarak kabul ediliyor. Örneğin, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretilecek. Ayrıca su, deniz ortamına zararlı herhangi bir madde veya kalıntı atılmadan arıtılacak ve karbon salınımı azaltılacak.

Bölgenin eşsiz çevresel özellikleri korunacak ve bölgenin ekosistemi, tarihi bölgeler, eşsiz deniz ve kara yaşamı ve bölgenin güzelliğini korumak için en iyi küresel uygulamalar yoluyla korunacak ve geliştirilecek.