S. Arabistan, Irak sınırında ticaret sahası kuracak

20 Şubat 2019

Riyad/Abdulhadi Habter

Suudi Arabistan, önümüzdeki 4 ay içinde Irak'la olan kuzey sınırında büyük bir ticaret sahası kurmayı planlıyor.

Irak geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan ile arasındaki Arar Sınır Kapısı’nın resmi olarak açılışını duyurmuş, Riyad ise sınır kapısını genişletme çalışmaları başlatma sözü vermişti.

Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan Suudi Arabistan’ın Bağdat Büyükelçisi Abdulaziz eş-Şammari, Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Konseyi’nin önümüzdeki Mart ayında Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleştirileceği toplantıda, iki ülke arasında birçok anlaşma imzalanması ve birkaç proje başlatılmasının beklendiğini söyledi.

“Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Konseyi, Bağdat'ta bir araya gelecek”

Şu an iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde olduğunu ifade eden Büyükelçi Şammari, Iraklı yetkililerin Suudi Arabistan’a yakın bir tarihte ziyarette bulunduklarını belirterek, “Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Konseyi, Mart ayında Bağdat'ta bir araya gelecek. Birçok anlaşmanın imzalanmasının yanı sıra bir takım projeler de başlatılacak. Önümüzdeki iki ay içinde Iraklılara Suudi Arabistan Bağdat Büyükelçiliği ve diğer şehirlerdeki konsolosluklarından vize verilecek” ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki Arar Sınır Kapısı ile ilgili olarak ise Şammari, Suudi Arabistan’ın sınır kapısını genişletme sözü verdiğini ve inşaat faaliyetlerinin Suudi bir şirket tarafından başlatıldığını, bununla birlikte 4 aydan daha kısa bir sürede tamamlamasının beklendiğini ifade etti.

Sınır kapısının Haziran ayında açılması bekleniyor

Sınır kapısının resmi olarak Haziran ayında açılışının yapılmasını beklediklerini dile getiren Büyükelçi, Suudi Arabistan’ın Arar Sınır Kapısı'nı genişleterek, pasaport, gümrük muhafaza, karantina bölgesi ve veterinerlik gibi hizmetlerin verileceği tam teşekkülü bir hale getirme sözü verdiğinin altını çizdi.

Irak sınırındaki Arar Kapısı’nın iki ülke arasındaki en büyük ticaret sahasına sahip olacağına dikkati çeken Abdulaziz eş-Şammari, sahanın Suudi Arabistan tarafında olacağını kaydetti. Sınır kapısının açılmasıyla Iraklı tüccarlar tarafından Suudi Arabistan'dan ithal edilen ürünlerin fiyatlarının daha da ucuzlayacağını vurgulayan Büyükelçi, bu ürünlerin komşu ülkeler üzerinden gönderilmek yerine doğrudan Suudi Arabistan’dan ithal edilmesinin Irak pazarında hareketlenme sağlayacağını sözlerine ekledi.

Irak pazarında Suudi Arabistan ürünlerine karşı bir açlık olduğunu söyleyen Şammari, Iraklıların kaliteli ürünlere daha ucuz fiyatlarla erişeceğini kaydetti.

Iraklı işadamlarının ve tüccarların, Kızıldeniz'deki Suudi Arabistan limanlarını ithalat ve ihracat faaliyetlerinde kullanabilme olasılığına işaret eden Büyükelçi, “Iraklılar, Kızıldeniz'deki Suudi Arabistan limanlarını Avrupa ve Afrika ile yapılan ihracat ve ithalat işlemleri için de kullanabilirler. Ayrıca sınır kapısı hac ve umre ziyaretleri için yıl boyunca açık olacak. Irak’ın komşusu olan ülkelerden hac ve umre için gelenler de bu sınır kapısını kullanarak Mekke ve Medine'ye gidebilecekler” dedi.

Bununla birlikte iki ülke arasında yapılan görüşmelerde, Iraklı işadamları ve vatandaşların Suudi Arabistan’a vizesiz olarak girebilmeleri için bir anlaşma imzalanmasının gündemde olduğunu açıklayan Büyükelçi, söz konusu imzanın Mart ayında Bağdat’ta yapılması planlanan Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Konseyi toplantısında atılabileceğini kaydetti.

Kuzey sınırına ticari ve ekonomik hareketlilik getirmesi beklenen Arar Sınır Kapısı’nın açılması ve ticaret sahasının kurulmasının her iki taraf için de çok olumlu etkileri olacağını vurgulayan Şammari, kuzey bölgesinin Suudi Arabistan için önemli bir merkez haline geleceğini belirtti.