S. Arabistan v Hindistan arasında 11 işbirliği anlaşması

24 Şubat 2019

Yeni Delhi
 
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi, Suudi Arabistan ve Hindistan arasında 11 anlaşma ve Hindistanlı şirketlere 4 alanda Suudi Arabistan’da yatırım yapma ruhsatı verilmesine sahne oldu.

Suudi-Hint Ekonomi Forumu, çeşitli sektörlerde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için karşılıklı işbirliği ve yakın ekonomik ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyor. Suudi Arabistan Genel Yatırım Heyeti Başkanı Mühendis İbrahim Abdurrahman el-Ömer’in de katıldığı forumda, Soft Bank, ilaç, alt yapı, iletişim ve bilgi teknolojisi alanlarında çeşitli firmalarla çok sayıda anlaşma imzalandı.

Suudi-Hint Ekonomi Forumu, Suudi Arabistan Uluslararası Stratejik Ortaklıklar Merkezi ve Hindistan Endüstri Birliği (CII) ile işbirliği içinde Yatırım Genel Heyeti tarafından organize edildi. Foruma, Suudi Arabistan ve Hindistan'daki büyük yatırımcıların liderleri ve üst düzey karar alıcıları kapsayan 400 kişi katıldı.

Suudi Arabistan Uluslararası Stratejik Ortaklıklar Merkezi İcra Direktörü Dr. Faysal el-Sakir, forumun açılış konuşmasını yaparken, Suudi Arabistan ile Hindistan arasındaki stratejik ilişkiler masaya yatırıldı.

Genel Yatırım Heyeti, Suudi Arabistan'daki yatırım faaliyetlerini yürütmek için Hintli şirketlere hizmet, endüstriyel ve ticari lisans verdi.

Suudi Arabistan Genel Yatırım Heyeti Başkanı İbrahim el-Ömer, forumda yaptığı konuşmada, iki taraf arasında ekonomik, stratejik ve tarihi derinliğe sahip ilişkilerin her türlü korunması gerektiğini vurguladı. Ömer, Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu kapsamında, bugüne kadar yüzde 45'inin uygulandığı 500 ekonomik reform girişimi başlattığını belirterek, Genel Ekonomik Yatırım Ortaklığı'nın yatırımcıların çok çeşitli ekonomik sektörlerde yabancı yatırım fırsatlarının yaratılmasındaki rolünün aktif hale getirildiğini belirtti. Bu bağlamda, yabancı yatırımcıları çekmek için Suudi Arabistan’ın kapılarının sonuna kadar açıldığını bildiren el-Ömer, 24 saat içinde ticaret vizesi ve bir gün içinde de çalışma ruhsatı verilmeye başlandığını ifade etti.

Öte yandan Suudi-Hindistan Ortak İş Konseyi, önümüzdeki dönemde iş ve sanayi konusunu tartıştığı toplantısını Yeni Delhi'de gerçekleştirdi ve iki ülke arasındaki petrol endüstrisinde umut verici yatırım fırsatlarına odaklanarak gaz, turizm, mineraller, sağlık, bilgi işlem ve altyapı alanındaki uzman delegelere karşılıklı ziyaretleri koordine etti.

Ayrıca SABIC İcra Kurulu Başkanı Yusuf el-Bunyen, Aramco İcra Kurulu Başkanı Emin en- Nasır, Hindistan Petrol Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sanjeev Singh, Wipro Bilişim Danışmanlığı Şirketi Başkanı Azim Preemji, kalkınma sektörleri düzeyinde fırsatlar ve zorluklarla ilgili bir oturumda bir araya geldi. Görüşmeler, ‘2030 Vizyonu’ çerçevesinde gelişmekte olan sektörlerdeki potansiyel ve eğilimlere odaklandı.