2019 - Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağı

03 Ekim 2019

YILIN AHİSİ


 

1967 doğumludur. İlkokulu bitirdikten sonra 1978 yılında meslekte çırak olarak çalışmaya başlamıştır. Çıraklık ve kalfalık dönemlerinden sonra 1987 yılında kendi adına işyerini açmış olup, halen faaliyetini devam ettirmektedir.  Usta ve usta öğreticilik belgesine sahip olan Şükrü ÇALIM, atölyesinde; talaşlı imalat ve ağır iş makinesi onarımı olarak iki ana iş dalında hizmet vermektedir. TPAO’na petrol sondaj ekipmanları imalatı ve onarımı konusunda hizmet vermiştir. Tekstil yedek parça imalatı, onarımı ve ağır iş makinaları onarımı konusunda da hizmetlerde bulunup; tornaya girmeyecek parçaların seyyar torna ile tornalama işlemlerinin yapılmasını sağlamıştır. Yapmış olduğu imalatların çoğu ithal parçalar olduğu için, döviz kuru sınırlarımız içerisinde kalıp, cari açığın oluşmaması için çaba harcamaktadır. Meslek hayatında bu güne kadar birçok kalfa ve usta da yetiştirmiştir. Şükrü ÇALIM meslek hayatında, esnaf ve sanatkârlara örnek olmasının yanı sıra çevresinde dürüst, güvenilir, meslek ahlakına saygılı, hak ve hukuka riayet eden, şefkatli, cömert, saygılı ve güler yüzlü bir esnaf olarak tanınmaktadır.


YILIN KALFASI


 
1977 doğumludur. İlkokulu bitirdikten sonra dokumacılık işine ilgi duymaya başlamıştır.  Daha sonra dokuma ustası Halil SAKA ile evlenerek dokuma atölyesinde eşi ile birlikte çalışmaya başlamıştır. İşletmelerinde özel tezgahta hem keşan kumaşı dokunmakta hem de bu kumaştan yapılan çanta, elbise, saç bandı vb. ürünlerin etrafına nakış işlemesi yapılmaktadır. Ayşe SAKA 2011 yılında Akçaabat Mesleki Eğitim Merkezinin El Sanatları Teknolojisi Meslek Alanının El Dokumacılığı Meslek Dalından da Kalfalık belgesini almış olup, halen eşi ile birlikte aynı işletmede faaliyetine devam etmektedir. Ayşe SAKA çevresinde dürüst, güler yüzlü, güvenilir, iş ve meslek ahlakına saygılı, kendi mesleğine değer katmak için özverili çalışmalar yapan bir kişi olarak bilinmektedir.

 YILIN ÇIRAĞI



2002 Karatay/KONYA doğumludur. İlköğrenimini bitirdikten sonra 2017 yılında erkek kuaförlüğü mesleğinde çırak olarak çalışmaya başlamıştır. Aynı zamanda Meram/KONYA Mesleki Eğitim Merkezinin Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Meslek Alanının Erkek Kuaförlüğü Meslek Dalında eğitimine devam etmektedir. Özgür DEMİRCİ çevresinde dürüst, güvenilir, iş yerindeki usta ve kalfalarına saygılı, iş ve mesleği öğrenmeye hevesli ve gayretli bir kişiliğe sahip olmasıyla tanınmaktadır.