2020 - Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağı

02 Aralık 2020

YILIN AHİSİ

31 Temmuz 1968 yılında Bayburt ilinde dünyaya gelen Mahmut Recai PURUTOĞLU ilkokul eğitiminden sonra bir yandan manav çırağı olarak çalışıp bir yandan da ata mesleği olan Purutçuluk yani Çanak, Çömlek ve Tandır İmalatı işinde babasına yardım ederek mesleği öğrendi. Askerlik dönüşü baba mirası olan Purutçuluk mesleğine dönüş yaptı. Ustalığının mahareti ile mesleğinde kısa sürede nam saldı. Ürettiği tandırları Fransa, Almanya, İsviçre ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelere ihraç etti. Çocuk yaşlarda babasından öğrendiği mesleğinde 40 yılı geride bırakan PURUTOĞLU, insanlık tarihi kadar eski olan bu mesleği, kültürü, sanatı günde 17 saat çalışarak canlandırma ve gelecek kuşaklara aktarma gayesinde olan örnek bir Ahimizdir.
 


YILIN KALFASI

1992 yılında Trabzon’da doğan Barış Kahvecioğlu, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 2009-2011 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Çıraklık Eğitim Merkezi’nde Kuyumculuk Teknolojisi Meslek Alanının Takı İmalatı Meslek Dalında eğitim görerek Kalfalık Belgesi almaya hak kazandı. Barış Kahvecioğlu, ince işçilik ve sabır isteyen Coğrafi İşaretli bir ürün olan Trabzon Hasırını, meslekte ustalaşarak bir kültür mirasçısı misyonuyla üretmeye ve değer katmaya devam etme gayretindedir.

 YILIN ÇIRAĞI


2003 yılı doğumlu olan Ahmet Durmaz, KONYA/Karatay Mesleki Eğitim Merkezinin Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Meslek Alanının Ahşap Doğrama Teknolojisi Meslek Dalında eğitimine devam etmektedir. Aynı zamanda Konya’da faaliyet gösteren kündekari kapı, minber, mukarnaslı mihrap, mahfil korkuluğu gibi cami iç dekorasyonunda üretim yapan bir işletmede çalışmaktadır. Kündekari çırağı Ahmet DURMAZ, ağırlıklı olarak el işçiliğine ve sabır işine dayanan bu meslekte gerekli bilgi, beceri ve Ahilik ahlakını kazanarak ustalaşmak istemektedir.