2015 - Yılın Ahisi

Burhan YÜCEL (Eskişehir) - Lüle Taşı İşlemeciliği

07 Ağustos 2019


ÖZGEÇMİŞİ

Burhan YÜCEL 1935 yılında Eskişehir’de doğmuştur. Mesleğe ilkokul 3. sınıfta elişi dersinde merak salmış, lületaşı ustası olan dayısının yanında lületaşı işlemeyi öğrenmiş ayrıca dayısının ABD’ye yaptığı ihracat sayesinde yurtdışı pazarına da ilk adımını atmıştır.
 
Ortaokulda ağaç oymacılığı işiyle de ilgilenen Burhan YÜCEL, bu süreçte aktif çalışma hayatına atılmış ve ortaokulu bitirdikten sonra lületaşı ticaretine başlamıştır. Bir yandan geçimini sağlarken diğer yandan da pek bilinmeyen bu sanatı kendi çabalarıyla yaygınlaştırmaya çalışmıştır.
 
1960 yılında Eski Otogarda ilk dükkânını açan, 1964 yılında Esnaf Odasına kayıt olan ustamız, bir yıl sonra el sanatları ve turistik eşya üzerine açtığı dükkânda aralıksız olarak 28 yıl faaliyet göstermiştir.
 
Eski Otogarın kapanmasıyla faaliyetini çeşitli adreslerde devam ettiren Burhan YÜCEL, 2006 yılında dükkânını Atlıhan El Sanatları Çarşısı’na taşımıştır. Ayrıca bu tarihe kadar imalata devam etmiş ve 2006 yılından bu yana yurtiçi ve yurtdışına ustalarımızın üretmiş olduğu ürünleri pazarlayarak lületaşı sanatına desteğini sürdürmüştür.
 
Burhan YÜCEL sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 40 ı aşkın kişiyi bu mesleğe kazandırmış ayrıca yetiştirdiği ustaların yanı sıra etrafındaki esnaflara pazarlama tekniklerini öğretmiş ve ihracata teşvik etmiştir. Bunun yanı sıra kadınlarımızı da kolye ve tespih imalatına teşvik ederek, meslek hayatına atılmalarına öncülük etmiştir.
 
Mesleğin gelişmesi için kendi sektöründe düzenlenen fuarlar ile yurtdışında da Pazar araştırması için imal ettiği ürünleri Amerika, Rusya ve Arap ülkelerine giderek tanıtmıştır. Bu nedenle TBMM Başkanlığınca geleneksel el sanatlarına vermiş olduğu katkılardan dolayı teşekkür belgesi verilmiştir. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen sanatkâr kimlik belgesi sahibi olan Burhan YÜCEL, gönül verdiği bu meslekte 1964 yılından bu yana sanatını icra etmektedir.