Bakan Yazıcı Gaziantep'te Gazetecilerin Sorularını Cevapladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gaziantep'te " Kolay Ticaret Büyük Türkiye" Projelerinin tanıtım toplantısı öncesinde basın mensuplarıyla kahvaltıda biraraya geldi.

20 Mart 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gaziantep'te " Kolay Ticaret Büyük Türkiye" Projelerinin tanıtım toplantısı öncesinde basın mensuplarıyla kahvaltıda biraraya geldi.
Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı Ankara'da yaşanan saldırıların hatırlatılması üzerine , AK Parti ve Adalet Bakanlığı'na yapılan saldırıların benzerlik gösterdiğini söyledi.

Saldırıların zamanlama ile kullanılan araç ve gereçler açısından bir profesyonel işi olduğunu gösteren yönleri bulunduğuna dikkati çeken Yazıcı, ''İlgili bakan arkadaşlarımız açıklama yaptı. Detay açıklamaları elde ettikleri bilgiler çerçevesinde yapacaklardır. Bunun ötesinde bir yorum yapmamız, bir şey söylememiz söz konusu değil. Ama bunun profesyonelce yapılmış bir eylem olduğu açık'' diye konuştu.

Türkiye'nin terörü sona erdirme noktasında bir irade ortaya koyduğunu anımsatan Yazıcı, şöyle devam etti:

''AK Parti Genel Merkezinin hedef alınması ve yine bu süreçle alakalı işlemlerde görev yapan Adalet Bakanlığı'nın hedef alınmış olması, Türkiye'nin böylesine bir beladan kurtulmak istemeyenlerin gerçekleştirebildiği bir eylem görüntüsü veriyor. Ancak hiç kimse bizi Türkiye için Türk milleti için yapacaklarımız noktasında geri adım atmaya ya da bu projenin sağa sola sapmasına, esnemesine yol açacak şekle dönüşmesine zemin hazırlayamaz. Bu konuda kararlıyız. Bir taraftan terörist unsurlarla mücadelemizi sürdüreceğiz, diğer taraftan da ülkemizin çıkarını, beklentisini karşılayacak hedeflere doğru hep birlikte yürüyüşümüze devam edeceğiz.''
Türkiye'de PKK'nın dışında da terör örgütleri bulunduğunu ifade eden Yazıcı, ''Bu örgütlerin amacı ne, ne yapmak istiyorlar, doğrusu ben bilmiyorum. Herhalde sorsam da kimse cevap veremez. Terör konusunda faaliyet içerisinde bulunan hem de belli bir amacı olmayan veyahutta varsa bile buna kimseye inandıramayan unsurların, her kesim tarafından kolayca kullanılması da mümkün. Olaya çok değişik boyutlarda bakmak lazım'' dedi.
Yazıcı, bir ülkenin en büyük sermayesinin kardeşlik bağlarının güçlülüğü olduğunu, Hazreti Adem'den bu yana kardeşliğe vurgu yaparak pekiştirilen değerlerin en büyük zenginlik olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
''Bu konuda önemli bir süreç yaşıyoruz. Bunu istemeyenler var. İçimizde istemeyenler var, dıştan istemeyenler var. Türkiye'nin daha da güçlenmesini hazmedemeyenler var. Belli ki bu süreci sabote etmeye yönelik... Yani bu sürecin öncülüğünü kim yapıyor, prosedürü ortaya koyan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti. Hükümeti oluşturan siyasi yapı belli. İşte bu konuyla alakalı doğrudan ilgili bakan, Adalet Bakanlığı yürütüyor. Böyle bir mesaj veriliyor diye düşünüyorum. Konu aydınlanınca daha sağlıklı değerlendirme yapacağız.''

-Cilvegözü'ndeki patlama-

Bir gazetecinin Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndaki patlamayı hatırlatarak, sınır kapılarındaki güvenlik durumunu sorması üzerine Bakan Yazıcı, dünyanın değişik yerlerinde olduğu gibi Türkiye'de de terör olaylarının yaşandığını belirtti.
Teröristlerin de teknolojiyi kullandığını ifade eden Yazıcı, ''Bir yerde olayın olmasıyla 'güvenlik zafiyeti var, önlem alınmamış' demek doğru değil' diye konuştu.
Teröristlerin insanlık değerlerini gözetmeden eylem icra ettiklerini aktaran Yazıcı, şöyle konuştu:
''Gümrük kapılarında ürünleri, materyalleri çok hızlı, zaman kaybına yol açmadan, o ürünü ithal ya da ihraç edecek ticaret erbabına mali yük getirmeden, maliyetlerini artırmadan yapacaksınız, çok seri yapacaksınız. İşin bir tarafı bu. Diğer tarafı kaçağı önleyeceksiniz, güvenlik boyutu var. Dolayısıyla uyuşturucu geçiyorsa, patlayıcı geçiyorsa, her ne varsa, kaçak ürün varsa bunları önleyeceksiniz.''
Gümrük kapılarında her unsurun fiziki aramaya tabi tutulması halinde beklemelerin artacağını ve kuyruklar oluşacağını dile getiren Yazıcı, şunları kaydetti:
''Gerekli güvenlik önlemleri var ve bu tür durumları önleyici araç gereçlerle kapımızı donatmış durumdayız. Eksiğimiz yok mu, var. Elbette Cilvegözü'nün özel önemi var. Coğrafi yapısı dolayısıyla zorunlu olarak ara bir bölge doğmuş. Genelde olmaz çünkü gümrük kapıları sınır noktası üzerinde yapılır. Uzakta yapılmış olması bir taraftan güvenlik sorununa yol açıyor, diğer taraftan da insanlarımızın o ara bölgede, ticari aktivitelerini gerçekleştirmelerine vesile oluyor. Dolayısıyla ara bölgede güvenlik zafiyeti olduğunu söyleyebiliriz. O da araçların giriş çıkışının ötesinde o ara bölgede, hemen yanlardan, araziden insanların yaya olarak da kaçak girmesi çıkması mümkün. Şimdi yeni önlem alıyoruz. Bu yaya giriş çıkışlarını önleyici, duvar mı gerekir, tel örgü mü gerekir, projesi hazırlandı. Bu konuda Silahlı Kuvvetlerle protokol imzalandı. O çerçevede önlem alıyoruz.''

Cilvegözü'nde sınırın sıfır noktasına olaydan bir ay önce güvenlik kulübesi koyduklarını anımsatan Yazıcı, ''Şimdi oraya giren çıkan araçların röntgenini çekecek mobil cihaz konuşlandırdık. Ayrıca patlayıcıya karşı duyarlı, eğitilmiş köpeklerimiz var. Onlardan birini de Cilvegözü'ne gönderdik'' diye konuştu.
Kahvaltıda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın yanı sıra, Müsteşar Ziya Altunyaldız, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Halil Mazıcıoğlu, Nejat Koçer, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Üzer hazır bulundular.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •