Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı İzmir'de

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, lisanslı depoculuk sistemindeki en önemli hedeflerinden birinin ürün ihtisas borsası kurulması olduğunu söyledi.

22 Mart 2013

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, lisanslı depoculuk sistemindeki en önemli hedeflerinden birinin ürün ihtisas borsası kurulması olduğunu söyledi.
İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde 19 ortak tarafından kurulan Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ELİDAŞ) ve İzmir Ticaret Borsası Elektronik Platformu’nun (İZBEP) açılışı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocaagöz ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleşti.
 


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Selçuk İlçesi’ne bağlı Belevi’deki ELİDAŞ açılışında yaptığı konuşmada, kısa sürede pek çok yeni lisanslı depolama işletmesinin faaliyete başlanacağını söyledi. Lisanslı depoculuk sistemindeki önemli hedefin ürün ihtisas borsasının kurulması olduğunu dile getiren Yazıcı, Aralık ayında yürürlüğe giren yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Ürün İhtisas Borsası’nın Bakanlar Kurulu kararı ile kurulması esasının benimsendiğini hatırlattı. Yazıcı, “Lisanslı depoculuk sistemindeki önemli hedeflerimizden biri de ürün ihtisas borsası kurulmasıdır. Ürün ihtisas borsası, hem ülke genelinde, hem de uluslararası düzeyde faaliyet gösterecektir. Böylece Türkiye, bölgemizdeki tarım ürünleri ticaretinin merkezi haline gelecektir. Ürün ihtisas borsasının kurulmasının tarım ürünleri ticaretimizin geliştirilmesi ve dünya ile rekabet edilebilir düzeye çıkarılması için çok önemlidir” dedi.
Yazıcı, ürünlerin ticaretinde depolama imkanlarının yeterli olmadığını, mevcut depoların kalitesiz ve altyapıların yetersiz olmasından doğan sıkıntılar yaşandığını söyledi. Yazıcı, “Bu tür sorunların aşılması için iki ayaklı bir sistemle çözüm getiriyoruz. Bunlardan birincisi, ürünlerin modern altyapıya sahip ortamlarda muhafaza edilebileceği profesyonel depolama sistemleridir. İkincisi ise bu depolarda saklanan ürünlerin alım satımının ürün senetleri ile ihtisaslaşmış borsalarda yapılmasıdır. Bu sistemin bir bütün olarak tam anlamı ile işlemesi ile üretecimiz sanayicimiz, tüccarımız ve decletimiz açısından çok önemli faydalar elde edilmiş olacaktır” dedi.
Türkiye’nin en önemli stratejik tarım ürünlerinden birinin pamuk olduğunu, yıllık ortalama pamuk üretimin 5 milyon tona ulaştığını ifade eden Yazıcı, “Pamuğun en az üretimi kadar önemli bir diğer hususu da ticaretidir. Tarımsal ürün ticaretinde geleneksel yöntemler artık yeterli değildir. Üretici malını üretir, mal fiziki olarak tüccarın deposuna taşınır, üretici malını alır teker teker gezdirir. Sonra da en iyi bulduğu fiyata satmaya çalışır. Bu süreç zor ve zahmetli, hepsinden öte maliyetlidir. Biz bu satış sistemini değiştirmeyi, alıyla satıcıyı maksimum faydada buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
İZMİR TİCARET BORSASINDA DA AÇILIŞ YAPILDI
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ürün senetlerinin tamamen elektronik ortamda alınıp satılabildiği, Elektronik Ürün Senedi Platformu’nun açılışını da İzmir Ticaret Borsası’nda yaptı. Toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ile çok sayıda tüccar katıldı.
Bakan Yazıcı, İzmir Ticaret Borsası’nın 122 yıllık tarihi binasında böyle bir açılışı yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, şunları söyledi:
122 yıllık tarihi geçmişi olan İzmir borsasında ilk kez elektronik ürün uygulamasını hayata geçireceğiz. Lisanslı depolarda standardı yüksek, sigortalı ürün kalitesinin belirlendiği ürün senetleri var. Şu ana kadar bu ürün senetleri elle yazılan kıymetli evrak şeklindeydi. İlk kez elektronik ortamda piyasaya aktarılacak. Bunun ilk uygulamasını başlatacağız. Bu alanda hizmete geçireceğimiz ihtisas borsasının bir uygulama örneği olacak. Sermaye Piyasası Kurulu’nun gözetiminde merkezi kayıt özelliği de taşıyacak. Böylesine önemli bir uygulamayı tarihi bir mekanda ve pek çok uygulamanın öncüsü bir kentte yapmış olmaktan mutluluk duyuyorum.”
Bakan Yazıcı, İTB Başkanı Kestelli’ye sertifika verdi ve elektronik ürün senetlerinin ilk işlem gongunu çaldı. BakanYazıcı, 4 lira 5 kuruştan beş balya pamuk ürün senedi satın aldı.