İstanbul Merkezli 5 İlde Yapılan Kaçakçılık Operasyonunda Toplamda 55 Milyon TL Değerinde Sahte İlaç ve Zayıflama Çayı Ele Geçirildi

İstanbul merkezli 5 ilde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda, içerisinde hayvan yemi ve sağlığa zararlı madde bulunduğu tespit edilen zayıflama çayı ile cinsel güç arttırıcı ürünlerin de bulunduğu 7 tır malzeme geçirildi.

05 Ağustos 2019

İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri, birbiriyle bağlantılı çok sayıda taşeron şirket kurup ilaç sanayisinde kullanılan ham madde ithalatı yapan bir şirketi incelemeye aldı.
Yaklaşık 6 ay teknik ve fiziki takip yapan ekipler, şirketin eczanelerde, internet sitelerinde ve sosyal medyada pazarlanan ürünlerini satın alarak, İstanbul İl Gıda Kontrol Laboratuvarı'na analiz ettirdi.
Analiz sonuçlarında firmanın eczanelerde ve kendi internet siteleri üzerinden satılan ürünlerde kullanılması yasak katkı maddelerinin bulunmadığı, çeşitli internet siteleri ve sosyal medya ağları üzerinden satılan ürünlerinde ise etken madde olarak kullanılması yasaklanmış ham maddelerin bulunduğu tespit edildi.
Analizlerde, zayıflama çayı ve cinsel güç arttırıcı ürünlerin içeriğinde, bilinçsiz kullanıldığında kalp ve damar sisteminde tahribata yol açan ölümcül olan Sibutramin, doz aşımında görme bozukluğuna sebep olan ve ölüm riski taşıyan Sildenafil, kan şekerini dengeleme yarayan ancak zayıflama amacıyla kullanıldığında ölümcül sonuçları olan Metformin, ağrı kesici ve ateş düşürücü olan ancak yüksek dozda kullanıldığında narkotik etkisi olan Parasetamol ile takıntı (Obsesif Kompülsif Bozukluk) hastalığında tedavi için kullanılan Fluoksetin etken maddelerinin bulunduğu ortaya çıktı.
Çalışmada, şüphelilerin "teff tohumu" olarak adlandırdığı malzemenin ise çeşitli hayvan yemlerinin karışımı olduğu belirlendi.
İki kurumun son 6 ayda yürüttüğü ortak soruşturma kapsamında gerçekleştirilen ev ve iş yeri aramalarında ele geçirilen ilaç ve çayların tahmini piyasa değeri 55.000.000 TL'dir.