İstanbul'da iki havalimanında düzenlenen operasyonlarda 15 kilogram kokain ele geçirildi

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanında uyuşturucu kaçakçılarının kullandıkları inanılmaz yöntemleri deşifre ederek kozmetik ve tekstil ürünlerine emdirilmiş, makine parçası içerisine gizlenmiş toplam 15 kilogram kokain ele geçirdi.

07 Ocak 2021

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanında uyuşturucu kaçakçılarının kullandıkları inanılmaz yöntemleri deşifre ederek kozmetik ve tekstil ürünlerine emdirilmiş, makine parçası içerisine gizlenmiş toplam 15 kilogram kokain ele geçirdi.
 
Gümrük Muhafaza Ekiplerinin 2020 yılında peş peşe gerçekleştirildiği başarılı operasyonlar sayesinde ağır darbe alan uyuşturucu kaçakçıları, yakalanmamak için inanılmaz yöntemlere başvurdu ama yine de Gümrük Muhafaza ekiplerini geçemedi.
 
İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünce gerçekleştirilen uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele faaliyetleri çerçevesinde yapılan analizde riskli görülen yolcu ve kargolar tespit edildi. Bu yolcu ve kargoları taşıyan uçaklar takip edilerek içerisinde uyuşturucu olduğundan şüphelenilen yolcu bagajları ve kargo gönderileri tek tek narkotik dedektör köpekler ve x-ray tarama sistemleri ile kontrol edildi. Böylece 2020 yılının son ayında ardı ardına gerçekleştirilen üç başarılı operasyonda 15 kilogram kokain ele geçirildi.
 
-Kumaşlara emdirilmiş kokain saptandı 

Gerçekleştirilen ilk operasyonda Sabiha Gökçen Havalimanına gelen yabancı uyruklu bir yolcu riskli olarak değerlendirildi. Yolcunun beraberindeki iki valiz önce narkotik dedektör köpekler ile daha sonra da bagaj x-ray cihazı ile kontrol edildi. Kontroller sonrasında açılarak aranmasına karar verilen bagajların içerisinde tespit edilen, tekstil ürünleri arasına plakalar halinde gizlenmiş ve kumaşlara emdirilmiş toz maddenin uyuşturucu test mendilleri ile yapılan ön analizinde kokain olduğu saptandı. Piyasa değeri yaklaşık 1,8 milyon lira olan 2,5 kilogram kokaine ilişkin olarak şüpheli yolcu gözaltına alındı.
 
-Kozmetik krem formunda 3,5 kilogram kokain tespit edildi 

Gümrük Muhafaza ekiplerince bir diğer operasyonda ise sıvı ürünler içerisinde Türkiye’ye uyuşturucu sokulabileceğine ilişkin alınan istihbarat bilgileri dikkate alındı.  Sabiha Gökçen Havalimanına gelen yolcular bu doğrultuda analiz edilerek şüphelenilen bir yolcunun bagajı kontrol edildi. Yapılan kontrol sonrasında bagajda bulunan kozmetik ürünler riskli olarak değerlendirildi. Krem formundaki kozmetik ürünlerden numune alınarak uyuşturucu test mendilleri ile ön analiz gerçekleştirildi. Yapılan analizde bu ürünlerin içerisinde emdirilmiş vaziyette kokain cinsi uyuşturucunun bulunduğu saptandı. Piyasa değeri yaklaşık 2,6 milyon lira olan 3,5 kilogram kokaine el konulurken bir kişi gözaltına alındı.
 
-Metal makine parçası içinde 9 kilogram kokain ele geçirildi 

Atatürk Havalimanı Kargo Terminalinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda ise bu defa ekiplerin hedefinde riskli olarak değerlendirilen bir gönderi vardı.
 
Kolombiya’dan Türkiye’ye getirilen bir makine parçasından şüphelenen ekipler bu gönderiyi önce kargo x-ray cihazı ile daha sonra da dedektör köpekler ile kontrol ettiler. Tarama sonrasında şüpheli yoğunluğa rastlanan, ardından da dedektör köpeklerin tepki verdiği gönderi açılarak arandı. Gönderi muhteviyatı metal makine parçası kesildiğinde içerisinin tamamen uyuşturucu ile doldurulduğu anlaşıldı. Bu olayda da toplam 9 kilogram ağırlığında yaklaşık 6,6 milyon lira değerinde kokain ele geçirildi.
 
Her 3 olayda piyasa değeri yaklaşık 11 milyon olan 15 kilogram uyuşturucuya el konulurken şüpheliler gözaltına alındı.