Çalışma Grubu Toplantısı 30 Mart 2015 Tarihinde Gerçekleştirildi

08 Ağustos 2019

Kooperatif işletmeler, küresel düzeyde, ekonomik ve toplumsal bir gücü temsil etmesine rağmen haklarında sistematik, uyumlu ve standart bir veri toplama yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 193 sayılı Tavsiye Kararı’nda kooperatif istatistiklerinin tutulması zorunluğu özellikle belirtilmiş ve ulusal kooperatif istatistiklerinin formüle edilmesi ve uygulama geliştirilmesi amacıyla hükümetlerin ulusal politikalarında bu hususu güvence altına almaları teşvik edilmiştir. Ayrıca, 2013 yılında düzenlenen ILO İşgücü İstatistikleri Uluslararası Konferansı’nda Kooperatif İstatistikleri konusunda özel bir karar alınmış ve 2018 yılında düzenlenecek Uluslararası Konferans’ta gelişmelerin sunulması kararlaştırılmıştır.

Söz konusu gelişmeler kapsamında ILO Ankara Ofisi ev sahipliğinde ILO Kooperatif ve İstatistik Bölümleri yetkilileri ile TÜİK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği ve Bazı Kooperatif Birlikleriyle 3-4 Şubat 2015 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen toplantılarda “Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi” konusunda ülkemizin pilot ülke seçilmesi ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün bu projenin sekretarya ve koordinasyonunu yürütmesi kararlaştırılmıştır.

Projenin amacı, kooperatiflerle ilgili tutulan istatistiklerin nitelik ve kapsamının uygun bir metodolojiyle geliştirilmesi ve ihtiyaç duyulan verilerdeki boşluğun doldurulmasıdır.
Bu projenin gerçekleştirilmesiyle Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı’nın 1.3 no’lu hedefinde yer alan; “Kooperatiflere yönelik sağlıklı istatistiki verilerin üretilmesini sağlamak ……” eylemi gerçekleştirilecek ve ülkemiz bu konuda diğer ülkelere örnek gösterilecek bir model olabilecektir.

Ayrıca, Bakanlığımız Başkanlığında; Türkiye İstatistik Kurumu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve ILO Ankara Ofisi temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Çalışma Grubunun; görev tanımı, tasarım, veri tabanı, faaliyet takvimi, envanter çıkarılması, çözüm önerileri, tedbirler vb. faaliyetleri yerine getirmesi öngörülmüştür. Yine, gelişmiş ülkelerde kooperatif istatistiklerine dair gerçekleştirilen başarılı uygulamaların çalışma grubu tarafından incelenmesi düşünülmektedir.

Bahse konu çalışma grubunun ilk toplantısı 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ILO (Ankara Ofisi), Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği’nin katılımı ile gerçekleşen toplantıda aşağıdaki hususlar görüşülmüştür.
 

  1. Çalışma grubuna e-posta grubu oluşturulması,
  2. Türkiye Kooperatif İstatistiklerinin Geliştirilmesi Projesinin Uygulanmasına İlişkin İşbirliği Taslak Protokolü’nün nihai metin haline getirilmesi;Taslak metin çalışma grubu üyesi kurum temsilcileri tarafından değerlendirilerek 03 Nisan 2015 tarihi mesai bitimine kadar Kooperatifçilik Genel Müdürlüğüne (sekretaryaya) e-posta ile iletilmesi, görüş iletmeyen kurumların kabul etmiş sayılacağı, değişiklik ve ilavelerin olması halinde 06 Nisan 2015 tarihinde sekretarya tarafından çalışma grubuna yeni metnin tekrar iletilmesi ve ikinci değerlendirmelerle birlikte 8 Nisan 2015 tarihi mesai bitimine kadar sekretaryaya bildirim yapılması, 10 Nisan 2015 Cuma günü protokol metnine nihai halinin verilmesi ve imzaya açılması,
  3. Bir sonraki çalışma grubu toplantısının Eylül ayının son haftası veya Ekim ayının ilk haftası yapılması,
  4. İhtiyaca göre bir sonraki çalışma grubu toplantısı öncesinde kurumların teknik nitelikli uzmanlarının bir araya geleceği alt komite toplantısı yapılması kararlaştırılmıştır