2024 Yılında İlk 3 Ayda E-İhale İle Yapılan Tasfiyelik Satışlardan 913 Milyon TL Kamu Geliri Elde Edildi

16 Nisan 2024

Ticaret Bakanlığı olarak, Gümrük ve Kaçakçılıkla Mücadele Mevzuatı kapsamında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda tasfiyelik hale gelen eşya ve araçların satışı, 2014 yılından itibaren elektronik ihale yoluyla gerçekleştirilmektedir.

Türkiye'de kamu idareleri içinde uygulanan ilk elektronik ihale sistemi olan e-ihale uygulamasıyla, ihalelerin şeffaf ve ulaşılabilir olması sağlanmaktadır. Bu sistem sayesinde, ülkede yerleşik tüm vatandaşlar e-devlet ve  www.eihale.gov.tr adresinden ihalelere katılabilmekte ve internet bağlantısının olduğu her yerden teklif verebilmektedir.

E-ihale yoluyla, ticari araçlardan binek araçlara, kuyumculuk sektöründen tekstil sanayine, elektronik eşyadan mobilyaya, gıda sanayinden kozmetik sektörüne kadar geniş bir yelpazede pek çok eşya piyasa değerinde ve rekabetçi ortamda, etkin bir şekilde satışı gerçekleştirilerek ülke ekonomisine kazandırılmaktadır.

E-ihale yöntemiyle 2024 yılının ilk 3 ayında gerçekleştirilen toplam 3.807 ihaleden 3.332’sinde satış gerçekleşmiş olup, bu ihaleler kapsamında 1.081 araç satışından yaklaşık 478 milyon lira, 2.251 eşya grubu satışından 435 milyon lira olmak üzere toplam 913 milyon liranın üzerinde gelir elde edilmiştir. Ayrıca geçen yılın aynı dönemine göre araç satışlarında %77, eşya satışlarında %299 ve hasılatta ise %141 oranında artış sağlanmıştır. Bunun yanında 2024 yılındaki toplam 84 farklı gruptaki ihalelerin %38’sini elektronik eşya, %11’ini makine aksamı ve yedek parça, %8’ini demiryolu ve benzeri hatlara ait taşıtlar, %4’ünü yağlı tohum ve meyveler, %3’ünü cam ve cam eşya, %2’sini demir veya çelikten eşya oluşturmaktadır.

-2024 Yılı İlk 3 Ayda Ticaret Bakanlığına Bağlı Perakende Satış Mağazalarından 53 Milyon TL Gelir Sağlandı

Tasfiyelik hale gelen eşyanın satışı, elektronik ihale uygulamasının yanı sıra Ticaret Bakanlığı’na bağlı perakende satış mağazaları aracılığıyla da gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda 2024 yılında satış mağazalarımızda 45.018 toplam satış yapılmış olup, bu satışlardan; elektronik eşya (cep telefonu, airfryer, küçük ev aleti vb.) grubunda 28 milyon TL, optik alet ve cihazlar grubunda 5 milyon TL, oyuncaklar, oyun ve spor malzemeleri grubunda 2 milyon TL olmak üzere perakende satış mağazalarımızdan toplamda 53 milyon TL gelir elde edilmiş olup, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %26 oranında gelir artışı sağlanmıştır.            
 
Ticaret Bakanlığı olarak, ticari hayattaki piyasa bozucu ve rekabete aykırı eylemlerle mücadelemiz aralıksız devam ederken, ülke ekonomisine ve toplumsal refahımıza katkı sağlayacak çalışmalarımıza azami hassasiyet göstererek devam edilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla sunulur.