Davos 2023 Zirvesinde Temiz Enerjiye Geçiş Kasvetli Küresel Görünümden Bir Çıkış Yolu Olarak Nitelendi

24 Ocak 2023

Davos’ta düzenlenen 2023 Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yıllık toplantısında katılımcılar, temiz teknolojiler, yenilenebilir enerji kaynakları ve endüstrinin karbondan arındırılmasının mevcut küresel krize yanıt olması gerektiğini ifade etti. Finans, iş ve siyaset dünyasından küresel liderler, mevcut küresel krizler, savaş ve ekonomik durgunluğun ileriye yönelik oldukça kasvetli bir tablo çizdiğine dikkat çekerek, yenilenebilir enerji tedarik zincirlerinde daha güçlü uluslararası iş birliği çağrısında bulundu. Siyaset, finans ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı zirvede çıkış noktaları küresel ekonomik, iklim ve enerji krizleriydi. WEF tarafından hazırlanan Küresel Risk Raporu, Davos'taki toplantı öncesinde yayınlandı. Rapora göre, insanlığın geleceğine yönelik başlıca riskler ve tehditler iklim değişikliğinden ve yaklaşan çevresel çöküşten kaynaklanıyor.

Ekonomistler, temiz teknolojilerin, ekonominin karbondan arındırılmasının fosil yakıtların aksine barışın garantörü ve uluslararası iş birliğinin katalizörü olabilecek yenilenebilir enerji kaynaklarının rolünü değerlendirdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, enerji geçişinin ekonomi genelinde bir dizi yeni temiz teknoloji geliştirmek ve kullanmak anlamına geldiğine dikkat çekti. Net sıfıra giden yolun, zamanımızın en büyük dönüşümü olacağını vurguladı. Von der Leyen, özellikle yeni temiz teknoloji üretim tesisleri için izinlerin basitleştirilmesinin ve hızlandırılmasının çalışılacağını ifade etti. Von der Leyen, temiz teknolojileri ve iklim nötrlüğünü hızlandırmak için rekabet edebilirlik ve ticaretin çok önemli olduğunu ve Avrupa'nın da temiz teknoloji endüstrisi yatırımlarına odaklanması gerektiğini kaydederken Avrupa yeşil sanayi planının ABD Enflasyonu Düşürme Yasasına ve ABD'deki korumacı yeşil yatırım politikasına bir yanıt olacağını vurguladı.

AB, sübvansiyonları seferber etmeyi ve bir egemenlik fonu kurulmasını planlıyor. Yeni AB planı, Avrupa'yı temiz bir teknoloji ve inovasyon merkezi haline getirmeyi ve Avrupa endüstrisini Amerikan ve Asyalı şirketlere karşı daha rekabetçi hale getirmeyi hedefliyor.

ABD iklim elçisi John Kerry, iklim değişikliğinin neden olduğu yıkıcı zararlardan kaçınmanın tek yolunun hükümetler ve şirketler için büyük harcamalar yapmak olduğunu belirtirken Paris Anlaşması'nın hedeflerine ulaşması için önemli yatırımlara ve parasal kaynağa ihtiyaç olduğunu vurguladı. Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Fatih Birol, Davos'taki küresel zirve vesilesiyle dünyanın yeni bir temiz enerji teknolojisi endüstriyel çağına girdiğini kaydetti. Birol, hükümetlerin yeni enerji ekonomisinde lider olmak için harekete geçtiğini ve rekabet ettiğini belirtirken Avrupa’nın Fit for 55 paketi ve REPowerEU planı, Japonya'nın Yeşil Dönüşüm programı, Hindistan'ın güneş fotovoltaikleri ve pillerinin üretimini teşvik eden PLI planı ve Çin'in en son 5 Yıllık Planındaki enerji politikalarından bahsetti.

Kaynak: Balkan Green Energy News
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü