Küresel Ekonomi, Koronavirüsün Yayılmasıyla Finansal Krizlerden Bu Yana En Ağır Tehdit İle Karşı Karşıya

03 Mart 2020

OECD’nin 2 Mart 2020 tarihinde yayınlanan Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Covid-19 koronavirüsünün finansal krizlerden bu yana global ekonomi için en ciddi tehdidi oluşturduğu belirtilmektedir. Çin’den diğer bölgelere yayılan Covid-19, insanların sağlığını tehdit etmekte ve ekonomide bozulmalara neden olmaktadır. Bu durum, sağlık konusundaki kaygıları artırmanın yanı sıra insan, mal ve hizmetlerin hareketinde daha geniş kısıtlamalar, tüketici güveninde düşüş ve üretim yavaşlaması risklerini de beraberinde getirmektedir.

Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu’nda hem koronavirüsün büyük ölçüde kontrol altına alınmasını içeren en iyi durum senaryosu, hem de salgının domino etkisi ile geniş çapta yayılma ihtimalindeki beklentilere yer verilmiştir.

En iyi durum senaryosunda bile, küresel değer zincirleri ve emtialardaki bozulma ve turizmdeki düşüşün etkisiyle 2020 yılı ilk yarısında büyümede ciddi bir yavaşlama beklendiği belirtilmektedir. 2019’da %2,9 ile hâlihazırda zayıf olan küresel ekonomik büyümenin 2020’de %2,4’e düşeceği tahmin edilmektedir. 2021’de ise küresel ekonomik büyüme oranının %3,3 ile daha makul bir seviyeye çıkması beklenmektedir. Ayrıca, 2019’da %6,1 olan Çin’in büyüme oranı ise aşağı yönlü revize edilmiş ve 2020 yılı için %5’in altına düşmesinin beklendiği açıklanmıştır.

Ancak, salgının Asya-Pasifik bölgesi ve gelişmiş ekonomileri de içerecek şekilde çok geniş çapta yayılması durumunda, küresel büyüme oranının OECD’nin geçtiğimiz Kasım ayındaki bir önceki 2020 projeksiyonunda öngördüğü oranının yarısı olan %1,5’e düşebileceği tahmin edilmektedir. Sınırlama için alınacak önlemler ile güven kaybının üretim ve harcamaları etkileyerek Japonya ve Euro Bölgesi de dâhil olmak üzere bazı ülkeleri resesyona sürükleyebileceği öngörülmektedir.

Her iki durumda da OECD; hükümetleri koronavirüsün yayılmasını sınırlamak, insanları ve iş dünyasını virüsün etkilerinden korumak ve ekonomide talebi artırmak için acilen harekete geçmeye çağırıyor.

Kaynak: OECD web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü