Belçika Koronavirüs Kısıtlamalarını Gevşetiyor

12 Mayıs 2021

Belçika'da Danışma Komitesi toplantısında, mevcut kısıtlamaların yaz ayları boyunca aşamalı olarak azaltılması kararı alındı. Başbakan Alexander De Croo tarafından yapılan açıklamada, halihazırda nüfusun yaklaşık %40’ının ilk doz aşılamasının tamamlandığı, normalleşme planının uygulanmasında aşılamanın seyri ve hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki durumun takip edileceği belirtilmiştir.

Açıklanan kararlara göre, ilk doz aşıyı olan yetişkin oranının %50'yi bulmasının hedeflendiği 9 Haziran'dan itibaren 8 Mayıs tarihinde açık hava bölümleri yeniden açılan bar, kafe ve restoranlar müşterilerine 08:00-22:00 saatleri arasında iç mekanlarda da hizmet verebilecek, fuar alanları, spor salonları, kumarhaneler, sinemalar, tiyatrolar ve bowling salonları ile hayvanat bahçeleri ve doğal parkların kapalı alanları tekrardan açılabilecektir.

1 Temmuz tarihinde, hedeflendiği gibi ilk doz aşılamada %60 oranına ulaşılması ve hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki hasta sayısında azalma olması şartıyla, alışveriş ile ilgili süre ve kişi sayısı gibi tüm kısıtlamalar kaldırılacak, etkinliklerde kişi sayısı iç mekanlarda 2.000, açık havada 2.500’e yükselecek, kapalı alanlarda 200, açık alanda ise 400 kişiye kadar ibadete izin verilecek, uzaktan çalışma artık zorunlu olmayacaktır.

Yetişkin nüfusun %70'inin en az ilk doz aşılarının tamamlanmasının hedeflendiği 30 Temmuz tarihinden itibaren etkinliklerde izin verilen maksimum kişi sayısı iç mekanda 3.000, dış mekanda 5.000'e çıkarılacak, ticaret fuarları yeniden açılabilecektir.

1 Eylül tarihinde nüfusun %70’inin tamamen aşılanmasının hedeflenmekte olup, bu tarihten itibaren  ibadet hizmetleri, düğünler ve cenazeler ile  pazarlar, fuarlar, bit pazarları üzerindeki tüm kısıtlamalar kaldırılacak, etkinlikler ve gençlik kampları kısıtlama olmaksızın gerçekleştirilebilecektir.

Belçika’da 12 Mayıs tarihi itibariyle günlük vaka sayısı 7 günlük ortalaması 2.936, toplam vaka sayısı 1.020.332, toplam aşı sayısı ise 4.711.030 seviyesindedir.

Kaynak: The Brussels Times