İş Dünyası Güveni Mayıs Ayında Bir Miktar Toparlandı

13 Haziran 2020

Nisan ayında 25 puan düşerek şimdiye kadarki en düşük seviyesine gerileyen iş dünyası güveninde Mayıs ayında hafif toparlanma görülse de hala çok düşük seviyededir. Mayıs ayında diğer sektörlerde girişimcilerin güveni azalmaya devam ederken veya değişmezken, Nisan ayında en fazla düşen hizmetler sektöründe görülen iyileşme toparlanmada etkili olmuştur.

Ticarette güven bir önceki aya göre neredeyse değişmemiştir. Daha olumlu talep beklentilerine rağmen, firmalar gelecek üç aylık dönemde siparişlerinin düşmesini beklemektedirler. Ankete katılan firmaların istihdam tahminlerinde ise Nisan ayına göre değişiklik olmamıştır. İnşaat sektöründe güvende görülen hafif gerileme toplam siparişlere ilişkin değerlendirmenin olumsuz olmasından kaynaklanmaktadır. İmalat sanayinde, üretim oranı eğiliminde iyileşme görülse de, gerek yurtiçi siparişler gerekse ihracat siparişleri eğilimindeki bozulma devam etmektedir. 

Diğer taraftan Nisan 2020'de yapılan kredi koşullarının değerlenmesine ilişkin üç aylık ankete katılan şirketler, banka kredisine genel erişim koşullarının Ocak ayına göre önemli ölçüde sıkılaştığını belirtmektedirler. Anket sonuçlarına göre, kredi koşulları, özellikle imalat ve hizmetler olmak üzere, anket yapılan tüm iş sektörlerinde sıkılaşmış, kredi koşullarını kısıtlayıcı bulan şirketlerin yüzdesi Ocak ayındaki %5,0 seviyesinden, Nisan ayında %16,3'e yükselmiştir. Ancak yine de bu oran 2008 mali krizinin ardından gözlenen orandan oldukça düşük kalmaktadır.

Kaynak: Belçika Merkez Bankası (NBB)