AB’de Online Alışverişle İlgili Coğrafi Kısıtlamalar Kalkıyor

11 Aralık 2018
Avrupa Birliği’nin (AB) yeni yürürlüğe giren bir düzenlemesine göre çevrimiçi satış yapan firmalar, bundan böyle İnternet kullanıcılarını engellemeyecek veya onların bağlandıkları yere bağlı olarak sitelerinin yerel bir sürümüne otomatik olarak yönlendiremeyecek.
 
Bununla ilgili olarak Brüksel’de basın mensuplarına açıklama yapan Avrupa Dijital Tek Pazardan Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Andrew Ansip, “Yeni kurallar, tüketicilerin rekabetçi fiyatlarla daha fazla ürün seçiminden yararlanmasını sağlayacak. Aynı zamanda şirketlerin müşterileri sınırların ötesine geçecekler ve daha düşük işlem ve yönetim fiyatlarından faydalanacaklar” diye kaydetti.
 
Coğrafi engellemeyi yasaklayan hüküm (geoblocking), Avrupa tek pazarında alıcının vatandaşlığına veya ikametgahına dayalı olarak ayrımcılığa son vermeyi amaçlamaktadır.
 
2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, online olarak rezervasyon yapılan Paris'te Disneyland turu için Fransız aileleri ortalama 856 avro, Romen aileleri 1204 avro ve İtalyan aileleri 1339 avro ödemektedir. Ayrıca Avrupa Komisyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İnternet sitelerinin %63'ü tüketicilerin başka bir AB ülkesinden ürün satın almalarına izin vermemektedir.
 
Tüccarlar artık alıcılara bağlı olarak farklı ödeme koşulları koyma hakkına sahip olmayacak, ancak seçtikleri ülkelerde müşterilerine mal teslim etme veya satma hakkını koruyacaklar. Yeni kurallar elektrikli ev aletleri almada, otel rezervasyonları yaptırmada, araba kiralamada veya konser biletleri satın almada uygulanacaktır. Bununla birlikte telif hakkıyla korunan içerik (elektronik kitaplar veya indirilebilir müzik) ve ulaşım hizmetleri henüz buna dahil edilmemiştir. İki yıl içinde Komisyon, coğrafi engelleme yasağının onlar için de geçerli olup olmayacağına karar vermelidir.
 
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği