AB’nin Bulgaristan için Geçici Tahmini: Daha Hızlı Ekonomik Büyüme, Düşük Enflasyon

11 Şubat 2019

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan geçici tahminlerde, Bulgaristan için reel GSYİH büyüme oranının 2019 ve 2020 yılları için %3,6 olmasınınım beklendiği açıklandı. Açıklamada reel GSYİH büyümesinin %3,2’lik tahmini büyüme ile 2018’de ivme kaybettiği, bir önceki yıl bu oranın %3,8 olduğu kaydedildi.
Bu yavaşlamanın ana nedeninin  en büyük ticaret partneri olan AB ve Türkiye’nin dış talebindeki düşüş nedeniyle ihracatta görülen zayıflama ve ülkeye özgü bazı olaylardan kaynaklandığı bildirildi.
Uzmanlar, ülkenin yerel ekonomisinin daha olumlu bir görünümde olduğunu, ücret artışları nedeniyle özel tüketim harcamalarının artmaya devam ettiğini ve AB yatırım fonlarının kullanımındaki iyileşmenin yatırımların artmasına destek sağladığını da kaydetti.
Anket verilerinin yurt içi talebin 2018’de olduğu gibi 2019 ve 2020'de de büyümenin ana motoru olmasının beklendiği, işgücü piyasasındaki daralma ve kamu sektöründeki ilave ücret artışlarının
2019 yılında özel tüketime verilen desteğin devam etmesinin beklendiği ifade edildi.
Düşük faiz ve AB fonları sayesinde kamu ve özel sektör yatırımlarının artmaya devam etmesinin beklendiği de tahminler arasında yer almaktadır.
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği