Bugaristan'da Şirketler, Yeni Yazar Kasa Yazılımı Şartından Dolayı İşyerlerini Kapatmakla Tehdit Ettiler

15 Şubat 2019

Bulgaristan İktisat Odası (BSK) tarafından bugün düzenlenen tartışma toplantısına katılan firma sahipleri ve temsilcileri, yazar kasalara ilişkin yeni kuralların yürürlüğe girmesi nedeniyle bazı restoranların, benzin istasyonlarının, yazılım şirketlerinin ve tur operatörlerin 1 Nisan'da muhtemelen kapatılacağına dair uyardılar.
 
Firmalar, yeni yazar kasa yazılımına ilişkin gereksinimleri karşılamak için Mart ayı sonuna kadar hazır olmadıklarını ve 1 Nisan'dan itibaren aslında yönetmeliği ihlal halinde çalışmaya zorlanacaklarını söyledi. Ancak ceza ödememek için onların işyerlerini kapatması da mümkündür. İşin buraya varmaması için işverenler, Maliye Bakanlığı’nın yazar kasa yazılımı şartı getiren yönetmeliğin ertelenmesini ve geniş çaplı tartışması ve bilgilendirme kampanyası yapılmasında ısrar ettiler.
 
İş dünyasının temsilcilerinin başka büyük bir endişesi, reformların şirketlerin, şirket sırrı da dahil olmak üzere devlete her türlü bilgiyi sağlama zorunluluğu getirecek olmasıdır. İş insanları, söz konusu gizli bilgiden rakiplerinin faydalanabileceğinden endişe etmektedirler.
 
Toplantıdan sonra basına yaptığı açıklamada Bulgaristan Petrol ve Gaz Birliği'nde uzman olarak görevli Svetoslav Bençev, “Her benzin istasyonu yazar kasa yazılımını değiştirmek zorunda kalacak. Her bir mekânda yazar kasa yazılımı 1 Nisan'a kadar elle değiştirilecek. Haziran ayının başlarında mevcut mali araçların yenileriyle değiştirilmesi gerekecektir. Maliye Bakanlığının süreyi uzatmasını umuyoruz, çünkü bu yönetmelik Milli Gelir Ajansı (NAP) tarafından değil, Maliye Bakanlığı tarafından kabul edildi. Sorumlu bir biçimde şunu söylemek isteriz ki, 1 Nisan’a kadar bu işi yapamayacağız. Sürenin Ağustos ayının sonuna kadar uzatılması en uygun olacaktır” dedi.
 
1 Nisan 2019 tarihinden itibaren benzin istasyonları tarafından verilecek yazar kasa fişlerinin ayrıca yakıtım alım ve satım fiyatı, KDV ve tüketim vergisi tutarlarına ilişkin bilgiler içereceği için Bulgaristan Petrol ve Gaz Birliği, yeni yazar kasa yazılımlarının benzin istasyonlarına pahalıya mal olacağından bunun akaryakıt fiyatlarını etkileyeceğinden endişe etmektedir. Bençev, şimdilik akaryakıt fiyatlarında artış olup olmayacağının kesin olarak söylenemeyeceğini, ancak bu sektörde faaliyet gösteren firmaların yeni yazar kasa yazılımını uygulamaya sokmak için 800 000 ile 1 milyon leva arasında değişen miktarda yatırım yapması gerekeceğini vurguladı.
 
Kaynak:https://kircaalihaber.com/?id_news=22440&fbclid=IwAR1bnzswzqfSTSkuAj7T2hOyhCLtR4cD4C7mHRGfiPGtxcqvv1LFmlTk_xg
 
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği