Bulgaristan İstatistik Enstitüsü Mart 2021 Genel İş Ortamı Göstergelerini Açıkladı

08 Nisan 2021

Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre, Mart 2021'de genel iş ortamı göstergesi, izlenen tüm sektörlerde (sanayi, inşaat, perakende ticaret ve hizmetler) artan göstergenin bir sonucu olarak Şubat ayına göre 2,1 puan arttı.
Sanayi sektöründe iş iklimi bileşik göstergesi, sanayi girişimcilerinin işletmelerin iş koşullarına yönelik daha olumlu değerlendirme ve beklentileri sonucunda 1,2 puan arttı. İşletme yöneticileri, önümüzdeki üç ayda sektörde fiyatların artmasını beklemiyor.
Mart ayında inşaat girişimcilerinin işletmelerin iş durumuna ilişkin daha iyimser değerlendirmeleri ve beklentileri sonucunda inşaat sektöründe iş iklimi bileşik göstergesi 3,8 puan arttı. Sektördeki belirsiz ekonomik ortam, işgücü kıtlığı ve rekabet, iş geliştirmenin temel sorunları olmaya devam ediyor, ancak geçen ay olumsuz etkilerinin azaldığı kaydediliyor. İnşaat sektöründe satış fiyatları ile ilgili olarak önümüzdeki üç ay boyunca fiyat seviyelerinin korunacağını öngörülüyor.
Perakendeci işletme yöneticilerinin mevcut iş durumuna ilişkin olumlu değerlendirmeleri sonucunda perakende ticaret sektöründe iş iklimi bileşik göstergesi 1,7 puan arttı. Sektörün önündeki ana engel, tüccarların % 64,3'ünün belirttiği belirsiz ekonomik ortam olmaya devam ediyor. Sektördeki rekabet faktörünün olumsuz etkisinde artış kaydedildi. Çoğu işletme yöneticisi önümüzdeki üç ay boyunca fiyatlarda değişiklik beklememesine rağmen satış fiyatlarında artış olacağına dair belirli ölçüde beklenti kaydedildi.
Mart ayında, hizmetler sektöründe iş iklimi bileşik göstergesi, işletme yöneticilerinin, işletmelerin iş koşullarına ilişkin daha olumlu değerlendirmeleri ve beklentileri sonucunda 2,7 puan arttı. Onların, önümüzdeki üç ayda hizmet talebine ilişkin beklentileri de iyileşiyor. İşletme yöneticileri, önümüzdeki üç ay boyunca şu anki satış fiyatlarının sabit kalmasını bekliyor.

Kaynak:https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Economy2021-03_8U08U3U.pdf
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği