Bulgaristan, Takipteki Alacaklar Portföyü Yatırımlarında Önde Gelen Bölgeler Arasında Yer Alıyor

09 Haziran 2021

Avrupa'nın en büyük borç satın alan şirketlerinden biri olan Norveçli B2Holding, bu yıl ve önümüzdeki yıl önemli miktarda sorunlu kredinin satışa sunulmasını bekliyor.
Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) verilerine göre, Aralık 2020 itibarıyla Avrupa'da moratoryuma veya devlet garanti planlarının bir kısmına tabi krediler 660 milyar avro değerinde. Bulgaristan Merkez Bankası verilerine göre Bulgaristan'da Mart 2021 itibarıyla moratoryum kapsamındaki krediler yaklaşık 9 milyar leva değerinde. Bu yıl ve önümüzdeki dönemde piyasaya büyük miktarda sorunlu kredi sunulması bekleniyor.
B2Holding, Alacak Tahsil Ajansı EAD (DCA) aracılığıyla faaliyet gösterdiği Bulgaristan da dahil olmak üzere Güneydoğu Avrupa'da (GDA) vadesi geçmiş borçların satın alınmasında önde gelen yatırımcılar arasında. Covid-19 salgını ve ciddi yatırım kısıtlamaları nedeniyle zorluklar ve engellerin damgasını vurduğu 2020 yılında, Norveçli B2Holding, Avrupa'daki yeni takipteki alacaklar portföylerine 163 milyon euronun üzerinde yatırım yaptı. Fonların yaklaşık % 19'u, yani 31 milyon euro, Bulgaristan'ın yanı sıra Romanya, Yunanistan ve Kıbrıs'ın da bulunduğu GDA'ya yönelik. GDA, 2020 yılında Norveçli grubun yatırım yaptığı miktarlar açısından üçüncü sırada yer alıyor, ancak grubun yatırımlarının 2019'a kıyasla % 27 büyüdüğü tek bölge. B2Holding geçen yıl en çok Kuzey Avrupa (88 milyon euro) ve Polonya'ya (36 milyon euro) yatırım yaptı. Geçen yıl Batı Avrupa'daki pazarlara 9 milyon avro yatırım yapıldı ve Polonya dışında Orta Avrupa'ya hiç yatırım yapılmadı.
Bulgaristan Merkez Bankası verilerine göre, Mart 2021 sonu itibariyle Bulgaristan'daki takipteki banka kredileri 5,7 milyar leva veya tüm kredilerin % 7,1'ini oluşturuyor. Finansal olmayan şirketlere verilen tüm kredilerin 3,7 milyar levasını veya % 9,6'sını yalnızca şirketler oluşturmakta.

Kaynak: https://www.economy.bg/economy/view/45952/Bylgariya-e-sred-vodeshtite-regioni-za-investicii-v-portfejli-s-prosrocheni-zadylzheniya
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği