Bulgaristan’da E-TOLL Otoyol Ücret Uygulamasının Testine Başlandı

21 Ağustos 2019

Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanlığı’na bağlı olan Bilimsel Araştırma ve İnşaat Enstitüsü’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Karayolu Altyapısı Ajansı (APİ) Ulusal E-TOLL Sistemi Yönetimi Daire Başkanı Prof. Dr. Oleg Asenov, ”E-TOLL otoyol ücret sistemi gelirlerinin 600 milyon leva civarında olması bekleniyor. Kanuna göre 1 Mart 2020 tarihine kadar E-TOLL otoyol ücret sisteminin devreye sokulması gerekir. Belirlediğimiz tarife, Kamu Konseyi’nde görüşülen en son tarifedir” diye kaydetti.
Prof. Asenov,”Ulaşım şirketleri, salı gününden itibaren ülke çapında dört gösteri merkezinde E-TOLL otoyol ücret sisteminin nasıl çalıştığı konusunda bilgi alabilecek” diye açıkladı. Ulusal E-TOLL Sistemi Yönetimi Daire Başkanı, bugün kat ettikleri mesafeye bağlı olarak kamyonlar, otobüsler ve azami yüklü ağırlığı 3,5 tondan fazla olan araçların ödeyeceği E-TOLL otoyol ücreti uygulamasının gerçek zamanlı test edilmesine başlandığını bildirdi.
Prof. Asenov,” Bugünden itibaren elektronik vinyet ücreti toplama sistemi ile ücret toplamaya devam edeceğiz ve E-TOLL otoyol ücreti uygulamasının gerçek zamanlı test edilmesine başlayacağız ki, Salı gününden itibaren ulaşım şirketlerini ülke çapında dört gösteri merkezimize davet ederek onlara sistemin nasıl çalıştığı hakkında bilgi vereceğiz” dedi. Sofya, Filibe, Rusçuk ve Varna’daki merkezlerin saat 14.00-18.00 arası ziyarete açık olup, orada sistemin işlevselliğinin gösterileceğini kaydeden Prof. Asenov, APİ’nin ücret miktarının hesaplanması için rota haritaları ve daha sonraki aşamada araca yerleştirilen on-board cihazının nasıl kullanacağının gösterileceğini belirtti.
 
Prof. Asenov, Kamu Konseyi’nde görüşülen en son tarifelerin uygulanacağını ve ücretli yolların kapsamının aynı olduğunu izah etti. Gerçek zamanlı test çalışmalarının 6000 km yolu kapsayacağını ve dört veya daha fazla dingili olan 12 tonun üzerindeki kamyonların mesafe başına 18-25 stotinka arasında değişen ücret ödeyeceklerini bildirdi. Bu şekilde yapılan hesaplamaların on-board cihazı yüklenmiş Euro 6 emisyon standardına uygun kamyon sürücülerinin, Trakya otoyolu üzerinden kattettiği Sofya-Burgaz arası mesafe için 73 levanın biraz üzerinde E-TOLL otoyol ücreti ödeyeceğini gösterdiğini ifade etti.
Kaynak: https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=23493
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği