Bulgaristan’da Koronavirüse Karşı Alınan Önlemler Gevşetiliyor

07 Mayıs 2020
  • Çarşamba’dan (6 Mayıs) sonra şehirlere giriş-çıkış kontrol noktaları kaldırılacak. Gereklilik halinde bazı sokak veya semtler kapatılacak.
  • Sağlık Bakanı Kiril Ananiev, restoran, ayaküstü lokanta, içki servis edilen mekânlar, kafe ve pastanelerde açık hava alanlarının çalışmasına ilişkin talimat çıkardı. Salgın önleme tedbirleri olarak masalar birbirinden 2,5 metre mesafede olup en çok 4 kişi veya bir ailenin fertleri oturmalı. Hizmet veren personel ise koruyucu maske takmalı. Masa ve koltuklar her ziyaretçi ardından dezenfekte edilmeli. Görünen yerlerde müşteriler için dezenfektan püskürteçleri yerleştirilecek.
  • Sürücü ehliyet kursları da yenileniyor. Sağlık Bakanı talimatında sürücü kurslarının verilmesine ilişkin kurallar sıralanmakta.
  • Ziyaretçi ateşinin mutlaka ölçülmesi şartı ile yüzme havuzlarının çalışmasına da izin verilmekte.
  • Başbakan Borisov, açık havada bireysel spor aktivitelerine izin verildiğini, yarışma yasağının devam ettiğini bildirdi.
  • Sağlık Bakanı Kiril Ananiev'in talimatı ile kamuya açık yerlerde maske ve diğer koruyucu araç takma zorunluluğu kaldırıldı. Emrin metninde sokak ve otobüs durakları dâhil kamuya açık yerlerde bulunan herkesin sosyal mesafe şartı ve tüm salgın önleme tedbirlerine uymak zorunda olduğu, diğer kişilerle temas gerekliliği oluştuğunda ise koruyucu maske veya burun ile ağzı kapatan başka bir araç takmaları gerektiği belirtildi.
  • Sağlık Bakanı Kiril Ananiev'in 1 Mayıs tarihli emri ile belediye başkanları ve velilere vatandaşların toplu ulaşım aracı ve teleferik kullanmadan ve dağ evi ile turistik yerlere gitmeden tüm ulusal parkları, doğa parkları, dağ ve buna benzer yerleri ziyaret etmeleri için gerekli organizasyonu sağlamaları görevini verdi. Sofya Belediyesi, 3 Mayıs'tan itibaren Vitoşa doğa parkının gezilere açılacağını duyururken gerek parklarda gerekse dağda en az 2,5 metrelik mesafe şartına uyulması, diğer insanlarla konuşurken ise maske veya şal takılması gerektiğini vatandaşlara hatırlattı.
  • Olağanüstü halin kaldırılmasına ilişkin yasa üzerinde çalışılıyor. Yürürlükte kalan önlemler diğer yasalarda düzenlenecek.

Kaynak: T.C. Sofya Büyükelçiliği Haber Bülteni 
Yayımlayan: Sofya Ticaret Müşavirliği