Bulgaristan’da Sebze Yetiştirmek İçin Tarımsal Alanlar Yarı Yarıya Azaldı

23 Mart 2021

Bulgaristan Tarım, Gıda ve Orman Bakanlığı'nın son raporu sebze yetiştirmek için kullanılan tarım alanlarının yarı yarıya azaldığını gösteriyor. Tarım alanlarının sadece yaklaşık % 1'inin sebze yetiştirmek için kullanıldığı ortaya çıktı. Bu sebze yetiştirmek için kullanılan alanların sadece 52 bin hektar olduğu ve bir yıl öncesine göre % 56 daha az olduğu anlamına geliyor.
Sadece bir yılda sebze üretimi için kullanılan alanlar yarı yarıya azalmış, en büyük payı da nohut ve patates üretimi yapılan alanlar oluşturuyor. Rapora göre, Bulgaristan'da kullanılan tarım alanı 5 milyon hektarın biraz üzerinde, bu da ülke topraklarının % 45'ini oluşturuyor.
Bulgar çiftçiler geçen yıl dörtte biri patates olmak üzere 769 bin ton sebze ürettiler.
Tarım Bakanlığı istatistiklerine göre, Bulgaristan'da geri kazanılan tarım alanlarının % 22'si nohut, % 9'u ise domates yetiştirmek için kullanıldı.
Tarım raporu verilerine göre 2020 yılında ekilebilir arazi, çok yıllık bitkiler, fidanlıklar, kalıcı çim alanlar ve aile bahçelerinden oluşan yararlanılan tarım alanı yıllık bazda % 0.19 artış gösteriyor.
Arpa, mısır ve ayçiçeği bulunan alanlar sırasıyla % 17, % 0.13 ve % 12.5 arttı. Buğday alanları % 3.7 azaldı.
2020 yılında meyve türleri bir önceki yıla göre % 1.24 artarken, üzüm bağları ile ekili  alanlar % 3.11 azaldı.
Tarım, Gıda ve Orman Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, mahsul gruplarına göre, taze baklagillerde % 72.9, yapraklı veya saplı sebzelerde % 10 ve meyve sebzelerde % 8.8 oranında hasat edilen alanlarda artış var.

Kaynak:
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dvoino-namaliava-zemedelskata-plosht-za-otglejdane-na-zelenchuci-324128/
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği