Bulgaristan’daki Belene Nükleer Santrali İhalesi İçin Dev Ortaklık

24 Haziran 2020

Rosatom, Bulgaristan'daki Belene Nükleer Santrali (NGS) ihalesine birlikte katılmak için Fransız Framatome SAS ve Amerikan GE Steam Power ile anlaştı. Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Bulgaristan'daki Belene Nükleer Santrali (NGS) ile ilgili olarak stratejik yatırımcı seçim prosedürü çerçevesinde Fransız Framatome SAS ve Amerikan GE Steam Power ile Uzlaşı Belgesi imzaladı.
 
Anlaşmalar uyarınca şirketler, Belene NGS inşası ihalesine katılmak için birlikte çalışacaklar. Eğer Rosatom projede stratejik yatırımcı seçimi ihalesini kazanırsa GE Steam Power türbin ekipmanı tedarik ederken Framatome santralin otomatik proses kontrol sistemleri için ekipman sağlayacak. Rosatom, Türkiye’deki Akkuyu NGS projesini de General Electric ile işbirliği çerçevesinde yürütülüyor.
 
Rosatom, Framatome SAS ve General Electric, Çin Ulusal Nükleer Şirketi (CNNC) ve Kore Hidro & Nükleer Güç Şirketi (KHNP) ile birlikte Belene NGS projesi için başvuru yapan beş şirketten kısa listeye girenler arasında yer almışlardı.
 
Bulgaristan Enerji Bakanlığı, daha önce vazgeçtiği 2.000 megawatt büyüklüğündeki Belene Nükleer Santrali projesini yeniden canlandırıyor. Bulgaristan, Belene nükleer santrali için daha önce yaptığı ve Rus nükleer enerji şirketi Rosatom'un kazandığı ihaleyi AB'den ve Washington'dan gelen baskılarla 2012'de iptal etmişti. İhalenin iptal edilmesine karşın, Bulgaristan, Rosatom'dan mahkeme kararı ile nükleer santrali almak ve 600 milyon euro ödemek zorunda kalmıştı. Rosatom şimdi ihaleyi kazanarak başladığı işi tamamlamak istiyor.

 
Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=25300
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği