KNSB Sendikası, Asgari Ücretin Vergilendirilmemesinde Israr Etti

06 Kasım 2019

Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu’nun (KNSB) vergi politikası konusunda konumuna ilişkin basın açıklamasında, “2020 yılında vergi tutarlarına ilişkin kanun tasarılarında öngörülen değişiklikler toplumun adil vergilendirme beklentisini karşılamıyor” diye belirtildi. Açıklamada son yıllarda gelirlerdeki artışa rağmen, Bulgaristan vatandaşlarının refahında hala somut bir iyileşme olmadığına dikkat çekiliyor. KNSB, sendika tarafından on yıldan uzun bir süredir talep edilen vergi felsefesinde bir değişikliğin gerekli olduğuna inanıyor.
 
KNSB’ye göre, ülke için belirlenen asgari ücrete eşit miktarda bir vergilendirilemez asgari gelir uygulanması gerekmektedir, çünkü böylece çoğunlukla düşük geliri olan kişiler vergiden muaf tutulacaktır. Bu, harcanabilir aylık gelirlerini artıracak ve KNSB’nin analizlerine göre, bu gelir tamamen tüketim için harcanacak ve bu da ekonomik büyüme ve devlet bütçesi gelirlerinin artması yönünde teşvik edici bir etkiye sahip olacak. KNSB’ye göre bu, gelirlerin azalmayacağı gibi aynı zamanda arttırılacağı anlamına gelir.
 
Sendika, reformun bütçeyi çok fazla zorlamayacak şekilde aşamalı olabileceğini söylüyor. Açıklamada, “Aynı zamanda vergilendirilmez asgari tutarın, yılsonunda çalışanlara vergi iadesi / geri ödeme şeklinde uygulanabileceği bir uzlaşma seçeneğini desteklemeye hazırız, bu aynı zamanda doğru yönde bir adım olacaktır” denildi. Sendika, orantılı bir vergilendirme sisteminin uygulandığı tüm ülkelerde çalışan yoksullar için vergilendirilemez bir asgari gelir miktarı veya benzeri bir vergi iadesi biçimi olduğuna dikkat çekmektedir. Açıklamada, ”Bulgaristan tek istisnadır. Bununla birlikte, ilerici vergilendirmeye sahip tüm ülkelerde, benzer uygulamalar getirilmiştir. Örneğin, Yunanistan'da 10 000 avroya kadar olan yıllık gelir vergiden muaftır, diye eklendi.
 
Kaynak: https://www.kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=23949
 
Yayımlayan: Filibe Ticaret Ataşeliği