Finlandiya: Nisan Ayında Yürürlüğe Girecek Olan Elektronik Sevkiyat Konşimento Yasası

15 Şubat 2019
Finlandiya, Nisan ayında elektronik sevkıyat konşimentolarıyla ilgili uluslararası anlaşmayı kabul edecektir. Anlaşma kabulünün gerçekleştirilmesi için Malların Karayoluyla Taşınması Sözleşmesi Kanununda bir değişiklik yapılacaktır.

Değişikliğin 11 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenmektedir.Bu, gelecekte elektronik anlaşma notunun sözleşmeye taraf ülkeler arasındaki uluslararası taşımacılıkta kullanılabileceği anlamına gelmektedir. Ayrıca nakliye ile ilgili diğer belgeler elektronik biçimde olabilecektir.Elektronik konsinye notunun kullanılması,
 bilgilerin işlenmesini daha verimli ve daha hızlı hale getirecektir.

Veriler elektronik hale getirildiğinde, servisler daha esnek hale getirilebilecek ve nakliye hizmetleri daha hızlı hale gelecektir. Elektronik sevk notu, sözleşmeye taraf olan ülkeler arasındaki nakliyede kullanılabilecektir Şu anda 18 ülke tarafından kullanılmaktadır.Yurtiçi taşımacılıkta, elektronik konsinye notu, gönderici ve alıcının karşılıklı anlaşması ile kullanılabilmektedir.

Finlandiya'nın karayolu taşımacılığı sözleşmelerine ilişkin mevzuat, Birleşmiş Milletler Karayoluyla Eşya Taşıma Sözleşmesine dayanmaktadır. Söz konusu sözleşme sınır ötesi taşımacılık için uluslararası kuralları belirtmektedir. Bunlar arasında karayolu taşımacılığındaki sevkiyat notları ile ilgili detaylar yer almaktadır. Tutarlılığın sağlanabilmesi açısından Finlandiya ulaşımında da aynı kurallar uygulanmaktadır.

Malların Karayoluyla Taşınmasına İlişkin Sözleşme Kanunu, nakliye şirketi ve alıcılarına uygulanmaktadır.Yetkilileri bağlamamaktadır.Buna rağmen yetkililer söz konu elktronik konşimentoları kabul edebilmektedir.

Tüm seyahat zincirinin dijitalleşmesi için, yetkili makamlarla yapılan işlemlerde elektronik bilgilerin kullanılabilmesi önemlidir. Şimdilik, bu uygulama her otoritenin kendi kararına dayanmaktadır.

Yetkili makamlarla yapılan işlemlerde elektronik bilgilerin onaylanması, şu anda hazırlanmakta olan bir AB düzenlemesinde desteklenecektir. Yetkililerin ulaşım verilerini elektronik biçimde kabul etmeleri gereken durumları tanımlayacaktır.

Elektronik konsinye notunun tanıtımı ulusal düzeyde de yapılacaktır.Bu amaca hizmet etmek için Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı, 2017 yazında bir lojistik dijitalleştirme ağı kurmuştur.

Hükümet, değişikliğin Cumhurbaşkanı tarafından onaylarak 11 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe girmesini önermiştir.

Kaynak:Finlandiya Ekonomik İşler ve İstihdam Bakanlığı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği