Finlandiya: Üretici Fiyatları Aralık Ayında %2,9 Oranında Düştü

25 Ocak 2021

Finlandiya İstatistik Ofisi verilerine göre, üretilmiş ürünler için üretici fiyatları Aralık 2020 tarihinde bir önceki yılın söz konusu tarihine kıyasla %2,9 oranında düştü. Üretilerek iç pazarda satılan ürünler için üretici  fiyatları %1,5 ve ihracat ürünleri üretici fiyatları ise %4,5 oranında düştü.

Üretici fiyatlarındaki düşüş, benzin ürünlerindeki, kağıt, kağıt hamuru ve karton ürünlerindeki, demir ve çelik ürünlerindeki fiyat düşüşlerinden kaynaklandı. 

İhracat fiyat endeksi %4,4 ve ithalat fiyat endeksi %6,0 oranlarında düştü. İç arz için temel fiyat endeksi yüzde  2,5 oranında düştü. Vergiler dahil yurt içi arz için temel fiyat endeksi yüzde 1,9 oranında düştü.

İhracat fiyat endeksindeki düşüş, geçtiğimiz yılın Aralık ayına göre özellikle petrol ürünleri, kağıt hamuru, kağıt, karton ve karton ile demir ve çelik fiyatlarının düşmesinden etkilendi.

İthalat fiyat endeksindeki düşüş ise özellikle ham petrol ve petrol ürünü fiyatlarındaki düşüşlere bağlandı.

Kasım ayından Aralık ayına kadar, mamul ürünler için üretici fiyatları yüzde 1,0 arttı. Elektrik fiyatlarının bir önceki aya göre artmasıyla özellikle üretici fiyatları yükseldi.

Kaynak:Finlandiya İstatistik Ofisi
Yayımlayan: Helsinki Ticaret Müşavirliği