Finlandiya: Pellervo Ekonomik Araştırmalar Raporuna Göre, Ekonomi Düşünüldüğü Kadar Kötü Gitmiyor

12 Eylül 2019

Pellervo Ekonomik Araştırma Kurumu PTT tarafından yapılan son çalışmaya göre; ABD ile Çin arasındaki süregelen ticaret savaşının yarattığı tehditler ve Brexit'in ekonomik etkilerine rağmen, Finlandiya ekonomisinde birçok olumlu eğilimin devam ettiği açıklandı.

Ülkede tüketimin büyüme seviyeleri 2017'den bu yana yaklaşık yarı yarıya düştü, bu durum tüketicilerin gelecekle ilgili belirsizliğin arttığını düşünmelerinden  kaynaklandı.
Geçen yılki tüketimdeki artış oranları, emisyon standartlarındaki sorunlar nedeniyle düşen otomobil satışları sebebiyle büyük ölçüde zarar gördü.PTT çalışmasında, şu anda araç ticaretinde düzelme olduğunu, yakıt fiyatlarının daha uygun hale geldiğini ve tasarruf seviyelerinin normal seviyelere döndüğünü belirtti.PTT'ye göre perakende satışlar yaz boyunca da olumlu seyretti ve hizmet sektöründeki görünümler de parlak gerçekleşti.

Rapora göre, ekonomideki karanlık görüntü sanayide gerileme'ye sebep olarak sektörde son zamanlardaki iş kesintilerinde ve ücret artışındaki durgunluğa sebep oldu. Tüm bunlara rağmen PTT Finlandiya ekonomisinin bu yıl 1,3 ve gelecek yıl ise
1,2 oranında büyüyeceği tahminini yaptı.

PTT, İngiltere'nin AB'den ayrılması ve küresel ticaret savaşlarının sonucunda hükümetin harekete geçmemesi durumunda ise
ekonomik büyümenin sıfır olarak gerçekleşebileceği uyarısında bulundu.

Grup, ABD ve Çin’in anlaşmaya varmayacağını ve Brexit’i çevreleyen belirsizliğin gelecek yıl da devam edeceğini ön gördü. Raporda küresel ekonomideki sorunların Finlandiya ticaretine de yansıdığı ve ihracatı yavaşlattığı belirtiliyor.
Ancak, grup, özellikle kağıt endüstrisinde bazı iç ekonomik parlak noktalar olduğunu savunuyor. Çin'de kağıt talebinin azaldığı fakat Asya'daki arzın da yetersiz kaldığı bu durumda Finlandiya'nın Çin'e kağıt ürünleri ihracatının bu yılın sonuna doğru arttırmasının mümkün olduğu PTT tarafından belirtildi.

Kaynak:Yle, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği