Finlandiya: RAKSU 2019-2020 Yıllarında İnşaat Büyümesinde Değişiklik Öngörüyor

15 Ekim 2019

Finlandiya Maliye Bakanlığı, İnşaat Sektörü Grubu (RAKSU) tarafından, Pazartesi günü yayınlanan iş raporuna göre, ülkedeki inşaat sektörü bu yıl mevcut seviyesine yakın kalacak veya bir yıl öncesine göre en fazla yüzde iki oranında azalacak.

Yapılan öngörü de gelecek yıl, inşaat sektörü üretiminin %1,5 oranında düşüş kayderek %3,5'e düşeceği belirtildi.

Büyük sayıda ki yeni inşaat projelerinin 2019 yılının ilk yarısında başladığı belirtilirken, inşaat yılın ikinci yarısında hareketli olmaya devam edecek. 

Diğer yandan büyük inşaat projelerinin sayısında yavaş yavaş düşüş yaşandığı ve verilen inşaat izinlerinde de aynı düşüşün belli olduğu raporda belirtiliyor.

Devam etmekte olan ekonomik büyüme ve düşük faiz oranlarının inşaat talebini sürdürdüğü belirtiliyor.Raporda, inşaat  projeleri sayısında ani düşüşün beklenmediği belirtiliyor.

Yeni apartman dairesi ve bina inşaatlarında hızlı düşüş beklenirken, üretim tesisleri inşaat izinlerinde Ocak-Haziran ayları arasında yanlızce %10'un altında düşüş yaşandığı belirtiliyor.

RAKSU grubu, 2019'da 37.000-38.000 adet konut inşaatına başlanılacağını öngörüyor. 2020'de, daha az sayıda yeni konut inşaatı başlangıcı olacak.

Üretim tesisleri inşaatının da bu yıl düşmesi bekleniyor. Üretim tesisleri inşaat izinleri Ocak-Temmuz aylarında arasında yüzde 10'un altına düştü.Bina yenileme inşaatlarının artmasıyla ilgili genel eğilim son birkaç yılda açıkça yavaşladı. RAKSU grup, bina renovasyon inşaatlarının gelecek bir kaç yıl içeresinde %1,5 oranında artacağını tahin ediyor. Kamu projelerinin artmasıyla birlikte inşaat müteahhitlik sektörünün hem bu yıl hem de gelecek yıl büyüyeceği tahmin ediliyor.  

İnşaat fiyatlarında ki gelişmenin inşaat proje sayısının azalmaya başlaması ile birlikte düşeceği tahmini yapılıyor. Altyapı inşaatları seviyesinin başlatılacak inşaat projelerinin sayısı düştükçe azalması bekleniyor. Altyapı inşaatları maaliyetlerindeki artışların petrol fiyatlarındaki düşüş ile yavaşlamaya başlaması bekleniyor.

RAKSU grubu inşaat sektöründeki istihdam kişi sayısının inşaat üretiminde yaşanan düşüşe paralel olarak gelecek yıl azalması bekleniyor.

Kaynak:Daily Finland
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği